ACTUALITAT

Avaluació de riscos psicosocials al Departament de Recerca i Universitats

Com ja sabeu, fa un parell de mesos vàreu rebre una enquesta que recollia preguntes sobre diferents dimensions dels riscos psicosocials que podem patir les persones treballadores. Aquesta enquesta va ser feta per més del 60% de la plantilla del Departament i el risc més evident que ha sortit reflectit és el del ¨Ritme de Treball”. Pel que fa a la participació, hi ha una dada que per a la UGT és molt remarcable: el 76% de les persones que vàreu contestar l’enquesta té més de 45 anys.

El ritme de treball és la relació entre l’exigència temporal i la càrrega de treball, és el temps necessari per realitzar una determinada tasca. Per tal d’avaluar-lo, no només cal tenir en compte el factor temps, sinó també el nivell de concentració i atenció necessari per l’execució d’aquestes tasques. Un ritme de treball elevat i una alta demanda d’esforç mental són font de fatiga i la fatiga mental pot produir una augment de les errades i generar insatisfacció laboral i estrès.

Els problemes de salut que pot provocar un ritme de treball inadequat són amplis: problemes per dormir, per concentrar-se, mal de cap, alteració de la gana, sensació d’estar sempre cansada, etcètera.

¿Com podem apaivagar els efectes nocius d’un ritme de treball elevat? La persona treballadora ha de tenir la suficient autonomia i capacitat de decisió en el moment d’establir canvis en el ritme de treball, tenir cert control sobre els descansos i les pauses i, molt important, cal harmonitzar les demandes laborals a les nostres capacitats.

És per això que la UGT ha demanat que a l’hora de dissenyar mesures preventives per tal d’evitar que aquest risc acabi produint una afectació en la salut d’algunes persones treballadores, es tingui en compte també el factor edat com un element influent en les nostres capacitats.

UGT està sent pionera en la reivindicació de la jornada de 35 hores setmanals i la implementació de la jubilació parcial per a les persones funcionàries, però mentre no arribin aquestes condicions, cal que el factor edat estigui present en totes les actuacions que facin els diferents departaments de l’Administració de la Generalitat i així ho hem traslladat en el grup de treball encarregat d’analitzar l’avaluació de riscos psicosocials al nostre departament.

Salut!

UGT DREU

Barcelona, 2 de maig de 2024

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca