El que havia de ser la primera reunió de la Comissió en la nova etapa de l’Àrea de Prevenció i Salut Laboral, va estar marcada des de l’inici pel fet que totes les persones assistents sabíem que aquella reunió no podia anar més enllà de l’inici de la reunió de la MEPAGC.
Incomprensiblement la pròpia Administració es va contraprogramar i va convocar una reunió que de facto suposa deixar ben clar que això de la prevenció de riscos laborals no els interessa gaire.
Des de la UGT vam manifestar la nostra protesta per aquest fet; alhora que exigim a l’Administració de la Generalitat que a partir d’ara demostri que realment té interès per la seguretat i salut de les persones que hi treballem.
Qüestions de l’ordre del dia que es van poder tractar mentre va durar la reunió:
Gestió de la prevenció de riscos laborals a l’edifici de la Generalitat a Girona (Sta. Caterina), Delegació Territorial a Terres de l’Ebre i Districte Administratiu
Des d’UGT demanem informació detallada sobre les funcions de les unitats de prevenció de riscos en aquests edificis de la Generalitat on es concentra personal de diferents departaments. Som conscients de les dificultats organitzatives que això pot comportar, però, en ser de la mateixa administració, això ha de ser superat a través de la coordinació interdepartamental.
Des d’UGT defensem el tractament homogeni i integral de totes les persones que treballen en aquests edificis a nivell de prevenció de riscos laborals; és per això que no entenem que l’Administració vulgui generar elements diferencials, com és el cas del Districte Administratiu.
Avaluació de riscos psicosocials i teletreball;interrupció de les avaluacions en alguns departaments
UGT exigeix al Departament d’Economia que reactivi l’avaluació de riscos psicosocials de l’ATC, ja que l’Administració l’ha paralitzat de forma unilateral dient que s’estava esperant l’actualització de la metodologia utilitzada.
UGT reitera que aquesta avaluació s’ha d’enllestir i que és competència del Departament d’Economia donar les indicacions perquè així es faci. Les persones treballadores de l’ATC estan representades en aquesta Comissió Paritària i des d’UGT seguirem defensant els seus drets, en aquest cas en matèria de seguretat i salut.
Pel que fa a l’actualització de les metodologies, el ICSSL s’hi ha interessat i les traslladaran als membres de la Comissió perquè informin de qualsevol modificació que es pugui donar en aquestes metodologies.
Revisió del plans d’autoprotecció i afectació del teletreball en la seva organització; realització de simulacres
Des de Funció Pública se’ns informa del nombre de simulacres que s’han dut a terme; però no dona més dades i ens remet a les organitzacions sindicals i a les reunions de cada CSS per obtenir més informació.
Quan es planteja la necessitat d’adaptar el plans a la nova realitat del teletreball, des de Funció Pública se’nsdiu que efectivament cal fer aquesta adaptació.
El fet és que molts plans encara han de reflectir la composició real dels equips encarregats de dur a la pràctica els plans d’autoprotecció, ja que la introducció del teletreball ha modificat les hores de presència al centre de moltes de les persones que formen part d’aquests equips.
Queixes a les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social
Des d’UGT reiterem que l’Administració ha de fer un seguiment dels casos que s’envien a les mútues i valorar quin és el grau de satisfacció que tenen les persones que utilitzen aquest servei.
Seguim demanant a Funció Pública que implementi la pràctica de fer una enquesta de satisfacció a les persones derivades a les mútues, posterior a la seva atenció, per tal de conèixer de primera mà quina és la qualitat assistencial que reben. Des de la UGT demanem tenir informació directa dels resultats d’aquestes enquestes i participar en el trasllat de les qüestions que han de millorar aquestes mútues.
També li traslladem a Funció Pública que l’atenció sanitària al nostre país és universal i gratuïta, i que les qüestions burocràtiques per tal de cobrar l’assistència que presten les mútues no poden recaure en les persones ateses. L’Administració de la Generalitat i les mútues col·laboradores de la Seguretat Social ho saben; però, pel que sembla, no està de més fer aquest recordatori de tant en tant.
Aplicació del teletreball en les adaptacions de lloc de treball
UGT proposa que el teletreball sigui una opció factible per fer adaptacions de llocs de treball, ja siguin temporals o definitives.
Totes les organitzacions sindicals considerem que cal establir aquesta possibilitat de forma clara; ja que s’ha demostrat que el teletreball és una mesura més d’adaptació del lloc de treball davant de determinades situacions de salut de les persones.
És per això que demanem a la part de l’Administració si està disposada a acordar que aquesta qüestió es derivi, amb el consens del conjunt de la Paritària, a la Mesa de Negociació per tal de concretar-la. Encara estem esperant la resposta…
Evidentment, la UGT, i de ben segur la resta de sindicats, ho portarà a la Mesa de Negociació, ja que tenim el convenciment absolut que es tracta d’una bona mesura, és raonable, beneficia a totes les parts, i que la nostra Administració la pot assumir perfectament.
Per qualsevol dubte relacionat amb la seguretat i salut laboral us podeu adreçar a nosaltres.
ssl-gencat@catalunya.ugt.org
Barcelona 12 de desembre de 2022