L’actitud autoritària, que han adoptat aquests darrers dos anys els responsables de l’Administració a les meses de negociació de Funció Pública menystenint la negociació col·lectiva i els legítims representants dels treballadors, va fer que el 20 d’agost la UGT i CCOO interposéssim una demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública per vulneració de drets fonamentals.
Aquests darrers temps, els màxims responsables de Funció Pública han torpedinat l’acció sindical vulnerant el dret de representació, el dret d’informació i el dret de negociació dels treballadors i treballadores públics i han traspassat totes les línies vermelles.
Concretament, a la mesa sectorial del personal administratiu i tècnic, la directora general i el subdirector general de la Funció Pública, els màxims responsables d’aquesta mesa de negociació, han exclòs més de 100 punts de l’ordre del dia de les reunions, presentats per UGT i CCOO, amb l’objectiu d’impedir tractar a la mesa les problemàtiques que afecten els treballadors, cosa que evidentment no pot restar sense conseqüències.
A la Mesa General de Negociació, el Govern ha pervertit la bona fe negocial filtrant amb anterioritat les seves propostes a la premsa, com si aquestes fossin definitives, no calgués ni tan sols negociar-les i sense cap possibilitat real de canviar res de les mateixes.
Un exemple d’això ha estat el Decret de teletreball, que tot i la realitat de la pandèmia que estem patint, la Secretària d’Administració Pública no ha acceptat fer cap modificació i segueix excloent col·lectius com són els docents, sanitaris, personal penitenciari, de salut pública, de justícia juvenil, centres de DGAIA, bombers i rurals.
Un altre exemple és el que va fer el Departament de Polítiques Digitals, quan va decidir disposar de la totalitat dels fons addicionals de la massa salarial dels treballadors i treballadores de la Generalitat dels anys 2019 i 2020 per destinar-los a mesures no previstes en els acords ni en la normativa corresponent, quan la llei diu expressament que s’ha de negociar la seva destinació.
Durant mesos van fer desaparèixer els fons addicionals del 2019 i els fons addicionals destinats a la negociació del Conveni Col·lectiu del personal laboral per al 2020. Ningú sabia on eren i, sobtadament, van reaparèixer per abonar la controvertida “paga covid” a alguns col·lectius.
Aquests fets, entre molts d’altres, han fet que la UGT optéssim per aturar d’una vegada per totes aquest tarannà despòtic i portar els màxims responsables de Funció Pública als tribunals per vetllar pels interessos dels treballadors i treballadores de la Generalitat de Catalunya.
Salut i cuideu-vos!
UGTGENERALITAT
Barcelona, 16 d’octubre de 2020