ACTUALITAT

Prou a les agressions!

Des de fa molts anys, diversos col·lectius del Departament de Salut han patit reiterats casos d’agressions. Aquests són, fonamentalment, els metges avaluadors, els veterinaris d’escorxador i, ara, els responsables d’atenció telefònica arran de la Covid-19.

Aquestes agressions (verbals, ambientals i molt rarament físiques) esdevenen quan, en el lloc de treball, en portar a terme la tasca encomanada, es prenen decisions que es comuniquen a l’administrat i que no són de la seva satisfacció. Sembla ser que això s’ha exacerbat arran de la pandèmia.

Existeixen protocols que permeten la comunicació d’aquestes agressions al Servei Mancomunat de Prevenció de Riscos Laborals (SMPRL) i, teòricament, existeix una Comissió paritària de Violència que depèn del Comitè de Seguretat i Salut (CSS) del Departament on es tractaven els casos i es plantejaven respostes i solucions al respecte.

Des de l’any 2019 UGT ha demanat reiteradament la reunió d’aquesta Comissió però no ha hagut resposta fins ara. Enguany es tornarà a constituir en el mes d’abril, per tal de tractar els casos de violència i tornar a revisar els protocols de comunicació i actuació que s’han quedat desfasats.

En el cas dels metges avaluadors, és la tònica habitual quan donen d’alta a algú, per a les telefonistes quan intenten donar una resposta a persones estressades que busquen una solució que no li poden donar, mentre que en el cas dels veterinaris es produeix quan es produeixen infraccions en matèria de seguretat alimentària i benestar animal.

Tot això ha anat a pitjor ara. Des de fa uns mesos i de forma reiterada, una persona d’un escorxador ha maltractat diferents veterinaris per forts desacords amb aquests. Donat què l’actuació del Departament no ha estat del tot ràpida i contundent, s’ha passat a un nivell més, posant objectes punxants a les rodes i ratllant les planxes de vehicles particulars propietat dels veterinaris, els quals no tenen cap altra mitjà de transport per accedir al seu lloc de treball, ja que els escorxadors es troben en polígons industrials i es treballa en hores intempestives.

Des de la UGT al CSS s’ha requerit el suport ràpid i incondicional a les persones afectades tant des dels comandaments, com des del SMPRL i del Departament jurídic. Però amb converses mantingudes amb els companys/es, l’agressor continua passejant impunement pel seu lloc de treball sense que s’hi pugui fer res. Creiem que en aquest cas, que pot arribar a ser penal, hauria d’intervenir la fiscalia i els mossos d’esquadra, a banda d’altres accions administratives que s’haurien de cursar, ja que es tracta d’agressions a treballadors que realitzen la seva tasca i en especial quan tenen la consideració d’inspector i d’autoritat sanitària. No volem que torni a passar com quan fa molts anys un veterinari va ser agredit físicament i se li van trencar les ulleres i el jutge va condemnar a només pagar una multa de 500 €. Davant això, l’agressor va manifestar que hagués agredit abans al veterinari ja que li va sortir a compte la multa que va rebre.

UGT hem demanat que en tot moment es doni suport real i immediat, ràpid i efectiu a qualsevol agressió dels nostres treballadors/ores, així com una resposta exemplar, contundent  i clara per tal d’evitar futures agressions.

Finalment, la UGT continuarà treballant i lluitant per aconseguir millorar les condicions laborals. Per això us demanem la vostra col·laboració poder fer les accions corresponents en la nostre defensa de manera que ens feu arribar les vostres propostes, accions, consultes o col·laboracions a les adreces següents:

manelgimenez.ugt@gmail.com      manel.gimenez@gencat.cat

Salut i cuideu-vos!

UGT SALUT

Barcelona 21 de març de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca