ACTUALITAT

Absències per motius de salut. L’Administració se’n riu dels treballadors/es públics

Com sabeu, l’Acord signat el passat 18 de setembre per la UGT significava incrementar les nostres retribucions aquest 2018 en un 1’95 % i també la recuperació del 100 % de retribucions en cas de baixa laboral, compromís que es va fer efectiu el passat dia 18 amb la publicació del Decret Llei 5/2018.

Al llarg de les negociacions de l’Acord la UGT vam deixar clar que la recuperació del que ens pertocava pel que fa a les baixes laborals no significava la renúncia a cap de les prerrogatives que, en matèria de permisos o fórmules de justificació d’absències, teníem, i per això vam exigir que el text de l’Acord ho expressés literalment, cosa que finalment es va produir quan es va introduir el següent punt:

“L’entrada en vigor d’aquesta millora implicarà pel que fa a les absències justificades per motius de salut, el retorn, en cada àmbit, a la situació anterior a l’any 2012”.

Segons la Funció Pública, amb la publicació del Decret sobre la recuperació del 100% de les retribucions en cas d’IT es deroguen automàticament les instruccions de 2013 sobre absències justificades per motius de salut, ja que retornem a la situació existent l’any 2012. Però, segons ells, tornar a la situació del 2012 vol dir aplicar la normativa de baixes laborals de la Seguretat Social, que significa, sempre segons la seva interpretació, que s’haurà de presentar el comunicat de baixa des del 1r dia.

 El fet és que anul·lar les declaracions responsables o un comunicat mèdic per justificar el 1r o 2n dia d’indisposició ha suposat un desgavell a les unitats de RRHH de tots els Departaments, a banda que s’han oblidat directament de donar cobertura a situacions especials com les malalties cròniques, dones embarassades, visites mèdiques, indisposició a mitja jornada, etc.

 Doncs bé, l’Administració ens ha convocat a una reunió extraordinària de mesa sectorial amb un únic punt a l’ordre del dia: “Absències per motius de salut” amb la intenció de fer-nos una proposta que se suposava que havia de resoldre el desgavell que ells sols han provocat:

“Que els treballadors utilitzem les 25 de flexibilitat horària recuperable de les que disposem anualment per cobrir situacions d’indisposició, i que, en un acte de màxima generositat, si fem ús d’aquestes hores per causa de salut no es requerirà l’autorització prèvia, però, això sí, sempre s’hauran de recuperar les hores”.

 Per a la  UGT aquesta proposta és una autèntica presa de pèl ja que ens ofereixen una cosa que ja tenim, i hem manifestat clarament que l’única oferta que podríem acceptar era la de transformar aquestes 30 hores, ara derogades pel Decret Llei, en un permís lligat a la conciliació familiar i laboral, tal i com preveu l’article 48 j) de l’EBEP, i que, com a mínim, acceptaríem mantenir-ne 20 i així recuperar les 70 hores d’assumptes propis que disposàvem abans de les brutals retallades de 2012.

 A banda, la UGT hem avisat de les dificultats que pot suposar en determinades circumstàncies justificar una absència laboral mitjançat una baixa laboral, ja que hi ha molts més actors que hi intervenen, i hem exigit el compliment literal de l’Acord pel que fa a “…el retorn, en cada àmbit, a la situació anterior a l’any 2012”, de manera que un justificant de visita mèdica ha de ser suficient per “cobrir” l’absència o bé, que es mantinguin les declaracions responsables.

La resta d’organitzacions sindicals tampoc han acceptat la proposta presentada per Funció Pública, excepte CSIF que, fent el joc a l’Administració, ha manifestat que l’acceptaria si enlloc de les 25 hores recuperables aquestes en fossin 50, o sigui que compra l’oferton de l’Administració de reconvertir les 30 hores netes que ara disposàvem en hores recuperables. Sembla que no recorden que hi ha molts col·lectius especials que no tenen dret a aquestes hores (bombers, penitenciaris, rurals, veterinaris, etc).

 La UGT hem decidit donar per acabada la reunió de la Mesa de Negociació i ens hem aixecat, tot advertint als representants de Funció Pública que només tenen una única oportunitat per tal de no entrar en una guerra oberta, i aquesta oportunitat la tenen el proper 31 d’octubre quan el Govern ens ha de presentar un calendari de retorn de les pagues extres de 2013 i 2014, que ha d’anar en sintonia amb la Moció aprovada al Parlament el passat 9 d’octubre.

 Salut!

UGTGENERALITAT

 Barcelona, 25 d’octubre de 2018

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca