ACTUALITAT

Sense Acord: Funció Pública pretén implementar el seu pla de desescalada retallant drets laborals

Malauradament ha estat impossible arribar a un acord amb la Funció pública sobre la reincorporació progressiva als centres de treball, teletreball i altres mesures organitzatives d’aplicació al personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya amb motiu del coronavirus SARS-CoV-2.

Funció Pública ja estava treballant sobre aquest tema des de fa un mes i ha donat als sindicats 24 hores per negociar i fer aportacions, dues reunions, i un ultimàtum: “o això o res”. Aquesta ha estat la primera realitat.

Pràcticament no han modificat res de la seva proposta i no han ni considerat ni una sola qüestió de les plantejades per la UGT. Simplificant, ens demanaven un “xec en blanc” per fer i desfer a la seva voluntat.

Des de la UGT hem fet un esforç per tal d’arribar a un acord, les nostres demandes no han estat tingudes en compte i per tant hi haurà un acord de govern sense tenir en compte cap proposta dels sindicats ( o tot o res).

Per a nosaltres, la Funció Pública volia imposar el règim de treball a torns de matí i tarda, modificar horaris, limitar el gaudiment de vacances i dels dies d’assumptes personals, traslladar forçosament treballadors a d’altres centres, canviar funcions de lloc de treball per reforçar altres serveis, etc. La clau bàsicament era com finalitzar el permís per deures inexcusables i què fem amb el personal després.

El document fet per a la “nova normalitat” no tenia una vigència determinada i excloïa de l’acord el personal estatutari i el personal docent, amb l’enorme perill que suposa que Funció Pública pugui fer el que li doni la gana amb relació a horaris, torns, vacances, etc, amb dos sectors fonamentals com són el de l’àmbit d’administració i tècnic i personal laboral.

La nostra proposta demanava descentralitzar les mesures i que fos cada mesa sectorial, departament o organisme, d’acord amb els representants dels sindicats, qui implementés les mesures i les fases, sempre tenint en compte els comitès de seguretat i salut. Que les decisions importants fossin de proximitat i no només des de la plaça Catalunya. En cap moment hem tingut ni la més mínima garantia que això fos possible.

S’ha d’implementar la reincorporació del personal en quatre fases, amb preferència del teletreball en les tres primeres i amb això estàvem d’acord.

Amb el que no hem estat d’acord és com s’implementen aquestes quatre fases i les mesures que afectarien el personal directament.

Tot i que el teletreball s’està implementant pràcticament de manera unilateral per part de l’Administració, nosaltres trobem beneficis per a les persones que voluntàriament i per diversos motius, com per exemple la conciliació, el trobem positiu. Compaginar teletreball amb treball presencial és indispensable, per això hem donat suport als anteriors acords sobre teletreball.

El gran problema és l’obligació d’incorporar-se presencialment en unes condicions que no asseguren les mesures de seguretat, i a més que deixen en mans exclusivament de l’Administració la distribució de la jornada, els horaris, el règim de torns, el lloc de treball on s’ha de prestar el servei, i en general per a tots/es el gaudiment de vacances i permisos.

Per a la UGT ha estat impossible assumir que l’Administració pot fer el que vulgui amb qualsevol persona, i, per tant, hem decidit no signar cap acord que doni cobertura a aquestes mesures que per a nosaltres resultaran lesives per al conjunt de les treballadores i treballadors, i que tenen una gran incidència directa en la seva vida diària.

Hem proposat a Funció Pública donar més temps a la negociació per trobar més punts d’acord, però ho han rebutjat de ple, volien l’acord immediatament i en aquestes circumstàncies s’ha trencat la negociació.

La UGT lamentem, una vegada més, aquesta dinàmica de negociació en la que una part vol signar un acord de moltíssima importància d’avui per demà, sense incloure res de la nostra proposta, i amb temes que resulten inadmissibles.

DAVANT LA CRISI, DRETS.

Barcelona, 20 de maig de 2020

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca