ACTUALITAT

Reunió CIVE / setembre: indefinits no fixos

A la reunió de la CIVE de setembre, gairebé ha estat un monogràfic del tema plantejat per la UGT a la darrera CIVE: Situació del frau de llei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya vers el personal laboral amb més de 3 anys d’antiguitat ocupant una vacant. Tanmateix s’han tractat els següents temes: 

INDEFINIT NO FIX 

Al juliol de 2021, UGT va exposar la situació de les diferents sentències que s’estan publicant, fins i tot, el Tribunal Suprem ha acabat unificant doctrina, vers la diversitat del posicionament dels diferents tribunals estatals sobre el frau de llei en la temporalitat injustificada de més de 3 anys del personal de les Administracions Públiques. La UGT abans d’estiu va plantejar estalviar als treballadors/ores haver d’interposar demandes contra la Generalitat de Catalunya reclamant el reconeixement del frau de llei, en conseqüència donaria dret a reclamar una indemnització en cas de pèrdua de relació laboral. Això podria passar si la personal temporal no consolida la plaça amb un procés selectiu. Tanmateix, avui, la UGT ha demanat que els criteris d’indemnització (20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats) publicats pel PESCO 2021, siguin d’aplicació d’ofici al personal laboral temporal que perdi la seva plaça degut als altres processos selectius

A la CIVE d’enguany, la IAC-CATAC ha anat més enllà, demanant que l’Administració faci d’ofici un reconeixement d’aquest frau de llei i reconegui com a indefinit no fix a tot el personal laboral de més de 3 anys de temporalitat. Evidentment, la resta de sindicats recolzem aquesta petició, tot i que som coneixedors que legalment, ho prohibeix la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat, però posats a demanar impossibles…ens hi sumem a la petició. Us adjuntem perquè fem aquest afirmació. 

Essent més seriosos, sobre aquesta problemàtica jurídica, en breu us farem arribar un monogràfic amb l’anàlisi de la situació per part del referent de personal laboral de UGT Serveis Públics, que segur dona més llum a aquesta problemàtica. 

TEMARIS i PROCESSOS SELECTIUS 

La IAC-CATAC, tot i mantenir-se participatius als grups de treball i en alguns comitès d’empresa/intercentres, ha demanat posar en suspensió els processos selectius no publicats a l’espera del desenvolupament del Decret Llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública. En aquest punt, UGT no hi està d’acord, és a dir des de 2017(PESCO 2017 i ordinària 2017), s’han convocat processos selectius per unes 1603 persones temporals, 1214 d’aquestes places ja estan els processos molt avançats, fins i tot algunes categories enguany ja han fet les proves (exemple: Tècnic/a Especialista d’Educació Infantil), per nosaltres no s’entén demanar suspendre el processos de 309 places només. La UGT insisteix en la línia de facilitar el màxim els processos selectius del personal laboral, donat que serà la única amb garantia jurídica, actualment, que permet consolidar i estabilitzar amb fixesa al personal. 

En definitiva, UGT planteja iniciar la negociació de les bases d’oposicions: que les proves s’aproximin al màxim a les funcions i el desenvolupament pràctic de cadascun dels professionals i categories, que les mateixes proves del procés selectius no siguin eliminatòries entre si, que el personal laboral pugui, respectant els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, arribar fàcilment a la fase de mèrits per consolidar-se com a personal fix. Per tant, UGT ha tornat a instar a l’Administració a començar a abordar aquestes bases dels concursos i no fer més brindis al sol, que generen confusió al personal i crea falses expectatives que no donen cap garantia jurídica per la fixesa. 

PESCO 2021 

Degut al Decret Llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, cal que l’Administració de la Generalitat impulsi un nou PESCO 2021, que caldrà el desenvolupament normatiu que ho permeti. En aquesta futura convocatòria de places de personal laboral, la UGT ha demanat a Funció Pública que analitzi la necessitat de fer una excepció, en aquesta convocatòria que s’hauria de resoldre abans del 31/12/2024. Per tant, excloure de la convocatòria totes les places vacants ocupades per personal laboral temporal, que per edat i condicions legals, que tindria accés a una jubilació anticipada i/o una jubilació parcial. És incoherent fer passar a la persona un procés selectiu, quan formalment hauria de ser possible gaudir de la jubilació.  

Actualment la UGT ha denunciat que hi ha personal laboral que se’ls hi ha denegat aquesta possibilitat de jubilació parcial, perquè les seves places estaven afectades a concursos d’oposició en marxa, per tant s’hauran de jubilar havent treballat al 100% de jornada, essent coneixedors els treballadors/ores i els Departaments, que en cap cas el concurs estarà resolt abans de la jubilació de les persones afectades. 

COMPATIBILITAT DE TENIR MÉS D’UN CONTRACTE AL SECTOR PÚBLIC PER PART DEL PERSONAL (METGE/ESSA, INFERMER/ERES i EDUCADORS/ORES SOCIALS) 

Existeixen 3 Acords de Govern que permeten la possibilitat, en aquestes 3 categories professionals qualificats com a especials, permetre la compatibilitat a l’Administració de la Generalitat de tenir més d’una relació laboral. Els Acords son molt clars, des de 2014 en cas d’infermers/eres i metges/esses, i des de 2021 en cas d’educadors/ores socials, es possible tenir més d’un contracte en el sector públic, sempre respectant uns límits normatius. La UGT ha demanat que Funció Pública es pronunciï favorable a permetre aquesta compatibilitat dins d’un mateix Departament o entre Departaments.  

UGT ha exposat casos de centres de treball on per les necessitats del servei, es podrien haver contractat personal ja en actiu amb un altre contracte. Exemples com a Justícia Juvenil, a les Residències de gent gran o als centres de la DGAIA. L’Administració farà una consulta a l’assessoria jurídica de Funció Pública per aplicar els Acords de Govern en la línia que demana la UGT.  

TELETREBALL 

La part social ha exposat situacions de personal laboral que per realitzar teletreball, segons el Decret 77/2020, es fa necessari formalitzar un annex al contracte de treball vigent, i en alguns casos no s’ha elaborat encara cap annex, tot i que s’ha iniciat degut a la pandèmia el treball a distància. Tot i que la UGT preveu que no seran gaires les persones que poden teletreballar essent personal laboral, us informem que és necessari aquest annex de contracte per part dels Departaments. 

TEMARIS ESPECÍFICS RATIFICATS 

La CIVE ratifica els temaris acordats entre els tres sindicats (IAC-CATAC, CCOO i UGT) i l’Administració, en el grup de treball per la negociació de temaris específics, de les categories professionals transversals dels procés d’estabilització i consolidació de 2017. Avui només es donen publicitat a les categories D1-Recepcionista i D1-Telefonista. La Funció pública avança que un volum important de temaris específics es ratificaran a l’octubre. 

Hi ha categories no transversals que s’estan negociant entre els Departaments i els respectius comitès intercentres, on tots 3 sindicats també estan participant en la negociació de temaris d’aquestes categories més específiques d’un únic Departament. 

GUAITES 

UGT insta al subdirector general de Funció Pública a intervenir en la negació de reingrés a 5 guaites en excedència, sense cap argument jurídic per part del Departament d’Interior i incomplint l’acord de CIVE de juliol de 2021. 

PRODUCTIVITAT

La part social ha demanat a Funció Pública que confirmi que l’abonament del complement de productivitat sigui al 2021, si més no al 50% tal com es va comprometre l’Administració amb els sindicats CCOO i UGT, al comitè de vaga al 2018. Pendents que els representants de l’Administració donin resposta al seu reafirmant el seu compromís acordat.

Salut i cuideu-vos! 

UGTGENERALITAT 
 

Barcelona 30 de setembre de 2021 

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca