ACTUALITAT

Reunió de la Mesa Sectorial: juny ’20

PLANS DE CONTINGÈNCIA I REINCORPORACIÓ PROGRESSIVA

La UGT denuncia la gran divergència que existeix entre els Plans de contingència i de reincorporació progressiva entre els departaments, que sembla que depenen del tarannà de cada directiu, creant un tractament desigual en situacions idèntiques o molt similars. La majoria ni tan sols especifiquen els motius de les mesures restrictives preses i s’avancen a una possible futura situació de necessitats dels serveis per delimitar drets.

La UGT demana negociar l’establiment d’uns criteris bàsics comuns per realitzar canvis d’horari i de torns, per assignar altres funcions, per canviar al treballador a un nou lloc o adjudicar la forma de prestació del servei (presencial o teletreball). El criteri que creiem fonamental és que s’acordi amb el treballador una possible modificació de condicions laborals, de tal manera que s’ajusti a les seves necessitats familiars i personals.

Igualment, denunciem que les presses per publicar la Instrucció 5/2020 i els Plans de contingència i de reincorporació progressiva departamentals han generat situacions de desprotecció als treballadors. De divendres a dilluns s’han trobat sense el permís per deures inexcusables amb les escoles i centres de gent gran tancats, sense temps per reorganitzar la seva situació personal, ni temps per demanar la valoració per ser personal especialment sensible o per sol·licitar el nou permís de conciliació.

La UGT denuncia l’incompliment per part dels departaments de la normativa de procediment administratiu per la manca de notificacions als treballadors de les noves condicions laborals, de les que van tenir coneixement, en molts casos, per una trucada telefònica o un missatge per WhatsApp.

Després d’aquest debat, la Funció Pública encara ha tingut el valor de dir que li semblava que no hi ha molta disconformitat entre el contingut i l’aplicació dels plans i que està disposada a estudiar els temes individuals que li fem arribar.

La UGT recomana a tothom demanar al/a la secretari/ària general del seu departament la resolució corresponent en què se’ls especifiqui les seves condicions laborals d’acord a la normativa.

GAUDIMENT D’ASSUMPTES PERSONALS, VACANCES, PERMISOS I LLICÈNCIES

La UGT considera que l’Administració s’ha ultrapassat regulant de forma restrictiva el gaudiment de permisos, especialment de les vacances, malgrat la situació d’excepcionalitat que patim. La Instrucció 5/2020 i els Plans departamentals dependents contradiu normativa de rang superior, basant-se en una hipotètica situació greu que podria afectar a la prestació del servei, sense tan sols detallar quines necessitats dels serveis concretes es podrien veure afectades.

Per aquests motius, com ja us hem informat en un altre full informatiu, la UGT hem impugnat la Instrucció 5/2020 i els Plans que en depenen. Us mantindrem informats del resultat del recurs.

TELETREBALL

La UGT reclama la regulació del teletreball i que desenvolupi i millori l’Acord Marc Europeu sobre Teletreball que recull que els teletreballadors tenen els mateixos drets que els presencials, que l’empresari és el responsable d’adoptar les mesures de seguretat necessàries, que s’ha de respectar la vida privada del teletreballador (dret a la desconnexió), la voluntarietat, la protecció de la salut i la seguretat del teletreballador, la compensació de les despeses si el treballador utilitza mitjans propis, la concreció del treball a realitzar (instruccions, organització, funcions i objectius) i la formació contínua.

NEGOCIACIÓ D’UN NOU PLA DE REDUCCIÓ DE TEMPORALITAT

La part social hem reclamat la negociació d’un nou pla per reduir la temporalitat, atenent els nuls resultats obtinguts fins avui, en el que es tingui en compte el personal que està prestant servei. Com la matèria excedeix les competències d’aquesta Mesa de negociació, instem a l’Administració a convocar l’òrgan competent i iniciar el diàleg amb urgència.

RETRIBUCIONS EN SITUACIÓ D’INCAPACITAT TEMPORAL

De nou la part social coincidim a reclamar l’abonament de les retribucions actualitzades amb les pujades salarials i els triennis que es produeixin durant el procés d’incapacitat temporal. El tema s’estudiarà tan bon punt desaparegui la limitació establerta als Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, avui prorrogats i d’obligat compliment, que limiten a percebre com a màxim les retribucions fixes corresponents al mes de l’inici de la baixa per incapacitat.

SUPRESSIÓ DELS 6 MESOS AL DARRER NOMENAMENT PER PODER CANVIAR DE LLOC

Demanem l’eliminació de l’exigència d’haver de prestar serveis, com a mínim, durant sis mesos en la darrera vinculació per canviar a un nou lloc de treball de forma temporal. La Funció Pública manifesta que aquesta mesura, recollida a l’Acord del Govern de 13 de juny, es va determinar per afavorir l’estabilitat de les unitats i evitar la dificultat de prestar correctament els serveis i, per tant, no té gens d’interès a modificar-ho.

VARIS

  • Currículum cec: El passat 17 de febrer vam signar l’acord sobre el currículum sense dades identificatives dels participants als processos de selecció. Segons informen estan desenvolupant l’aplicació informàtica que permeti tramitar les sol·licituds sense que consti cap dada personal que pugui identificar els participants.
  • Intranets d’alguns departaments no accessibles des d’ATRI: La part social ha demanat que s’obrin les intranets de tots els departaments i organismes de la Generalitat per tal que qualsevol treballador de la Generalitat amb accés a ATRI les pugui consultar. Actualment no són accessibles les de Salut, Empresa, Polítiques Digitals i Acció Exterior. La Funció Pública informa que està treballant perquè totes siguin accessibles.
  • Gaudiment de 15 dies de vacances a l’agost segons el Pla de contingència i reincorporació progressiva del Departament de Salut: la Directora de RRHH del Departament informa que els 15 dies que s’han de gaudir a l’agost, segons el Pla, són dies naturals i no hàbils, o sigui, 10 dies dels 22 que tenim dret. Faran una rectificació.
  • Compensació dels dies festius del 2020 que cauen en dissabte: L’Administració hi està d’acord però que es negociarà més endavant.

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT
Barcelona, 15 juny de 2020

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca