ACTUALITAT

Reunió de la CIVE: març

La UGT us volem informar dels temes tractats i als acords arribats amb l’Administració en la Comissió Paritària per a la Interpretració, Vigilància i l’Estudi del Conveni (CIVE) :

PAGA EXTRA DEL 2013
L’acord signat, al mes de desembre de 2018 EXCLUSIVAMENT per UGT i CCOO, establia el retorn de les pagues extres de 2013 i 2014 de manera calendaritzada. El primer termini era del 10% de les quantitats que es van deixar de percebre. El personal laboral ja havia percebut el 16,67% de la paga extra de 2013 (part meritada) per sentència del Tribunal Suprem en mes de març de 2017.
Amb aquest redactat l’administració interpreta que no ha de pagar res en el primer termini, ja que el percebut pel personal laboral supera el 10%. La UGT interpreta que l’acord, al fer referència a les “quantitats que es van deixar de percebre” s’ha d’interpretar literalment de la següent manera:
Si a l’any 2013 van rebre un 16%, vam deixar de percebre un 84%, per tant ens tocaria percebre el 10% del 84%, es a dir el 8,4%.
Abans de final d’any hauríem de percebre el 30% restant del 84% (el 25,2% de la paga del 2013) que no hem percebut. El resultat:

La UGT ja ha manifestat que aquest tema sobre la interpretació dels % es resoldrà al Tribunal Superior de Justícia de Ctalunya, perquè hem preparat des de la UGT un conflicte col·lectiu. En CIVE hem proposat a l’administració que la part que perdi el conflicte no interposi recurs amb la finalitat de no interferir en els terminis acordats de pagament. L’administració NO ha acceptat la proposta.
En qualsevol cas, la UGT està treballant en diferents vies per mirar de resoldre aquest conflicte el més aviat possible i de manera favorable a el nostre objectiu del més beneficiós per els treballadors.

TEMARIS ACORDATS DEL GRUP C-1 D’ENSENYAMENT:
En CIVE s’ha ratificat l’acord del Comitè Intercentres d’Ensenyament, amb àmplia representació de la UGT, sobre el temari general i específic per a properes convocatòries d’oposicions de la categoria de Tècnic Especialista d’Educació Infantil del Departament d’Ensenyament corresponent al grup C-1. A la UGT ens sembla molt interessant publicar el temari acordat per una categoria del grup C, de manera que tothom pugui veure per on poden anar els temaris de la part general:
1) Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006: les competències en matèria d’educació.
2) Estatut dels Treballadors. El contracte de treball: durada, modificació, suspensió i extinció.
3) Estatut Bàsic de l’Empleat Públic: drets i deures. Codi de conducta dels empleats públics.
4) VI Conveni col·lectiu únic d’àmbit de Catalunya del personal laboral de la Generalitat de Catalunya. Classificació professional. Retribucions. Jornada. Vacances. Permisos. La selecció i la contractació de personal. El període de prova. La mobilitat. El concurs de canvi de destinació. Règim disciplinari.
5) Administració pública i ciutadania, en especial la protecció de dades de caràcter general. Organització de l’Administració de la Generalitat. Estructura i competències del Departament d’Ensenyament.
6) La prevenció dels riscos laborals. Conceptes bàsics sobre seguretat i salut en el treball. Riscos laborals i mesures de protecció per al desenvolupament de les funcions de la categoria professional. Prevenció d’accidents i primers auxilis.


Òbviament on diu “educació/ensenyament” i “Departament d’Ensenyament” ha de dir l’àmbit vinculat a l’activitat professional i el departament.
A proposta de la UGT s’ha acordat que les bases dels concursos es passarà als comitès per tal de fer les aportacions que es considerin oportunes. Aquesta qüestió s’ha demanat perquè pensem que l’article 61.7 de l’EBEP ens legitima per col·laborar en els processos selectius. Discrepem amb l’administració què considera “col·laboració”, però hem avançat l’activació de participació dels comitès en les convocatòries i puguin fer aportacions.
Sobre el PESCO s’ha incidit en la priorització de tenir els temaris el més aviat possible per tal que tot el personal tingui el màxim temps possible per preparar-se bé la prova.

JUBILACIÓ FORÇOSA:

Al desembre es va produir un canvi normatiu (RDL 28/2018) on es preveu que als convenis col·lectius es pot tornar a introduïr la jubilació forçosa sempre que hi existeixin unes condicions:

a) La persona afectada tingui l’edat legal de jubilació.
b) La persona ha de tenir dret al 100% de la pensió ordinària de jubilació.
c) Aquesta mesura ha d’estar vinculada a la millora d’estabilitat en l’ocupació per la transformació de contractes temporals en indefinits, la contractació de nous treballadors, el relleu generacional o qualsevol altres dirigides a afavorir la qualitat de l’ocupació.

Al mateix temps al nostre conveni la jubilació forçosa estava lligada a una oferta pública anual de les places ocupades temporalment excloent les reserves de lloc de treball.

L’administració ha ofert recuperar la jubilació forçosa en conveni, només en les següents condicions:

a)  Els que no hagin complert encara l’edat legal de jubilació , es jubilaran forçosament quan arribin a aquesta edat i tinguin dret al 100% de la seva pensió.
b) Els que passen d’aquesta edat legal de jubilació i estan en actiu, se’ls dona un termini d’un any des de la signatura de l’acord abans d’aplicar la jubilació forçosa.

Amb aquests termes CCOO i CATAC signaran l’acord, la UGT no signarà perquè l’acord només es refereix a la jubilació forçosa, i no fa cap referència al manteniment de les places, ni de contractar nous treballadors en aquests llocs de treball, ni millora de la qualitat de l’ocupació, ni ofertes públiques lligades a aquest acord.


RETRIBUCIONS EN CAS DE CANVI DE LLOC PER MOTIUS DE SALUT
A petició de la UGT, en reunió de CIVE del mes de gener d’enguany, totes les parts acorden que en cas de canvi de lloc de treball per motius de salut, la persona percebrà les retribucions del nou lloc de treball, i si aquestes fossin inferiors al lloc d’origen, percebrà un complement amb la diferencia retributiva. Per calcular aquesta  diferència es pren com a referància les retribucions que es percebien en el lloc d’origen en cas de baixa per Incapacitat Temporal, es a dir les retribucions de caràcter periòdic (tots els complements mensuals fixos). D’aquesta manera, revaloritzant la negociació col·lectiva, la UGT vol enfatitzar els acords en CIVE, tot i l’existència de dues sentències de dos casos particulars on es deia que no havia dret a rebre aquesta diferència.

EXCEDÈNCIA FORÇOSA DELS TEMPORALS
L’administració accedeix a la petició de la UGT, després de pensar-s’ho durant dos mesos, on manteníem que l’administració no pot negar l’excedència forçosa al personal temporal. Avui ja no queden dubtes sobre aquest dret.

PERMÍS DE PATERNITAT:
El permís de paternitat passa de 5 setmanes a 8 setmanes a partir de l’1 d’abril de 2019. Hem tingut algun problema quan va passar de 4 a 5 setmanes, per això, tot i que aquest tema no és de CIVE, l’hem exposat per evitar posteriors problemes als diferents Departaments. Si accediu a aquest enllaç teniu tota la informació sobre l’equiparació del permís de maternitat i paternitat a 16 setmanes.

EXPEDIENTS DISCIPLINARIS
Fa temps que la UGT manifesta  que no pot ser que els representants dels treballadors no tinguin coneixement dels expedients disciplinaris, aquest fet deixava en indefensió a la persona que es sotmetia a l’expedient. La UGT ha presentat en diverses ocasions a la CIVE aquesta qüestió, finalment després d’anys sense rebre informació del expedients disciplinaris als comitès, l’Agència Catalana de Protecció de Dades ha emès un informe on diu que s’ha de lliurar als representats dels treballadors/es les següents dades:

Incoació de l’expedient, nom i cognoms del treballador/a, tipologia de la falta (lleu, greu o molt greu) i la resolució.
 Us recordem que els representants dels treballadors/es han de mantenir aquestes dades en secret.

 
BORSA DE TREBALL PER A PLACES DE DISMINUITS INTELECTUALS
Després de molta estona discutint i demanar un recés, els tres sindicats hem demanat a l’administració que el principi de transparència en la contractació és un principi irrenunciable. Signarem la creació d’una borsa de treball per a ocupar aquestes places, l’administració ha recullit moltes aportacions nostres, però volem treballar conjuntament, abans d’iniciar processos tan sensibles com aquest. Ens reunirem amb els tècnics periòdicament per estudiar i treballar en propostes que afavoreixin la correcció d’algunes qüestions millorables en aquesta borsa.


Salut!

UGTGENERALITAT

Barcelona, 29 de març de 2019.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca