ACTUALITAT

Reunió extraordinària de la Comissió Paritària del personal tècnic i administratiu i Laboral

LA UGT SERVEIS PÚBLICS ES MOSTRA ABSOLUTAMENT EN CONTRA DEL RETORN A LA PRESENCIALITAT A LA GENERALITAT DE CATALUNYA A PARTIR DEL 15 DE JULIOL

Les actuals dades epidemiològiques ho desaconsellen sense cap mena de dubte

En primer lloc des de la UGT Serveis Públics volem fer una sèrie d’observacions:

  • No entenem per què s’ha convocat una reunió de la Comissió Paritària del personal Tècnic i Administratiu i Laboral, quan la instrucció 1/2021 també afectarà el personal tècnic i Administratiu que presta serveis al Departament d’Educació i que no està representat en aquesta paritària. Pensem que l’Administració no fa bé les coses i hauria d’haver convocat la Comissió Paritària General.
  • D’altra banda el document que es va lliurar a la reunió de la MEPAGC de l’1 de juliol de 2021 i el que se’ns ha lliurat per tractar en aquesta reunió no coincideixen. L’Administració torna a no fer bé les coses, lliura documents diferents per tractar la mateixa matèria en àmbits diferents; tot i que a la reunió de la MEPAGC va quedar molt clar que es passava la Instrucció 1/2021 a la Paritària de Salut per tractar les qüestions relacionades amb PRL.
  • Amb relació a la reunió d’avui demanem explicacions a l’Administració, ja que no sabem exactament quin tipus de document estem tractant i quin és l’objectiu que els representants de l’Administració tenen en aquesta reunió.

En tot cas, volem deixar molt clars una sèrie de qüestions:

1) Les dades epidemiològiques actuals, al nostre entendre, desaconsellen iniciar cap mena de mesura de desescalada amb data 15 de juliol de 2021.

Amb data de 3 de juliol de 2021 les dades que tenim segons l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària del Departament de Salut, són:

  • Velocitat de propagació (Rt): 2,68 (hauria d’estar per sota d’1)
  • Risc de rebrot: 679 risc extrem (hauria d’estar per sota de 100, encara que alguns països europeus recomanen que estigui per sota de 50 i fins i tot per sota de 25).

Considerem que aquesta Instrucció ha de determinar de forma clara quines són les dades exactes epidemiològiques que permetrien prendre les mesures de desescalada pel retorn a l’activitat laboral habitual.

2) Tal com vam fer a la reunió de la MEPAGC, reiterem la petició de dades sobre el nombre de persones a les quals afecta aquesta Instrucció i el seu detall.

3) Exigim el compromís per part de la DGFP de encomanar la reunió de tots i cadascun dels CSS (Comitès de Seguretat i Salut) per abordar l’actualització dels Plans de Contingència departamentals, abans d’implementar qualsevol mesura recollida en la Instrucció 1/2021.

4) Pel que fa al personal vulnerable, a petició de la UGT de Catalunya, la Funció Pública confirma que el personal vulnerable ha de ser revisat, per vigilància de la Salut dels Serveis de Prevenció, de forma prèvia a la seva reincorporació presencial.

Pel que fa a les qüestions més tècniques relacionades amb la prevenció de riscos laborals:

  • Les mascaretes higièniques reutilitzables, segons l’INSST donen el nivell més baix de protecció, alhora no protegeixen al portador i a més no abastaria la jornada de treball completa. Per tant des de la UGT no estem d’acord la seva utilització i demanem que no es tingui en compte com a element de protecció.
  • Quan es detecta una persona amb símptomes, per què diu la Instrucció que la persona s’haurà de posar la mascareta si ja l’ha de portar?
  • UGT valora positivament que es decideixi l’assimilació com accident laboral, però demanem informació sobre: Com ho determinarem? Què pensa la Mútua? La DGFP es compromet a garantir la forma en com es farà aquesta determinació i que les Mútues acceptin aquestes determinacions.
  • Pel que fa a la utilització de filtres HEPA, estem d’acord, però té una complexitat tècnica molt alta, però pensem que cal avançar en aquesta línia.
  • Valorem positivament la intenció per vetllar per la salut emocional dels treballadors i treballadores de la Generalitat, tot i que considerem que la Generalitat de Catalunya no té prou mitjans per dur-la a terme de forma efectiva.
  • Considerem que aquesta Instrucció es presenta en un moment inoportú i a més es fa a correcuita.

La DGFP diu que el calendari de reincorporació serà del 15 de juliol a l’1 de setembre, segons les característiques dels diferents àmbits, i amb la consulta i participació prèvia dels CSS.

  • UGT exigim que abans d’implementar cap mesura recollida a la Instrucció 1/2021 cal haver reunit els diferents CSS per abordar l’actualització dels Plans de Contingència. Els CSS han de treballar i validar els plans de contingència abans d’implementar les mesures recollides en aquesta Instrucció.

També demanem que tinguin en consideració totes les aportacions de la UGT de Catalunya i s’incorporin en l’esmentada Instrucció 1/2021.

En darrer lloc, la UGT insisteix que el retorn a la presencialitat ha d’anar lligat a les dades epidemiològiques adients segons l’autoritat sanitària.

UGT exigeix a la Generalitat de Catalunya que adopti els principis de precaució que garanteixin la màxima seguretat i salut de tots els treballadors i treballadores; i de retruc garanteixi també la seguretat i salut de la ciutadania de Catalunya.

Tanquem la reunió amb el desig que tots i totes puguem gaudir del descans d’unes vacances ben merescudes.

Per qualsevol dubte relacionat amb la seguretat i salut laboral us podeu adreçar a nosaltres.

ssl-gencat@catalunya.ugt.org

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT

Barcelona 5 de juliol de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca