ACTUALITAT

Reunió de CIVE juny: jornada partida, fixos discontinus i excedència

La Comissió d’Investigació, Vigilància i d’Estudi (CIVE) del VI Conveni Únic de personal laboral d’àmbit de l’Administració de la Generalitat, s’ha reunit, avui 30 de juny, per petició exclusiva dels temes demanats per la UGT. Potser cal recordar-li a Funció Pública, a CCOO i CATAC que hi ha més vida a banda de l’estabilització. Us fem un resum dels temes abordats enguany:

Interpretació de jornada partida

L’Estatut dels Treballadors no acaba de regular com s’ha d’entendre la jornada partida. La Directiva 2003/88/CE si defineix que és temps de treball, temps de descans i/o pausa durant la jornada. En conveni el concepte de jornada partida no existeix, a diferència de l’horari partit que ha de constar en calendari. UGT entenem que pot existir un temps entre fraccions d’horari, que normalment la dediquem per dinar, el que no entenem que aquest temps de descans dins de la jornada suposi un temps exageradament gran, que en alguns casos pot ser de 2 a 7 hores entre les franges de treball efectiu.

UGT ha demanat a la CIVE que es defineixi què podria ser el màxim i mínim temps de descans dins d’una mateixa jornada. El temps de pausa ja està definit en conveni i no genera interpretació, a diferència d’aquest temps entre fraccions d’horari de treball efectiu.

Altrament, hem plantejat un problema que cal tenir present, en relació al quina responsabilitat del servei de prevenció existeix en aquesta franja horària de descans dins de la jornada laboral.

L’Administració afirma que aquest tema no és d’interpretació de la jornada partida, que no existeix en conveni, sinó de definir-la al VII Conveni i ens emplaça a tractar el tema al setembre. Malauradament, des de la UGT intuïm que la solució al que plantegem no caldria posposar-ho a tornar a parlar a la Comissió Negociadora del VII Conveni.

Finalment, aquesta situació d’interpretació de jornada partida cal diferenciar-la dels horaris de les persones que cobreixen diferents reduccions de jornada per complimentar una jornada completa, en aquests casos caldria determinar quines franges horàries hi treballen i que no incompleixin els descansos entre jornades. La jornada partida és un concepte massa ambigu i la UGT insisteix que cal fixar-la per eliminar l’abús.

Personal laboral fixos discontinus

Enguany, la UGT ha anunciat que interposarem dos conflictes col·lectius per la contractació irregular que hem detectat de persones que eren, fins al 2022, contractades per obra i servei, de manera regular durant molts anys, i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per al 2022 han contractat com a interins o en contractes per circumstàncies de la producció. El Departament sabia que havia de contractar com a interí per vacant en plaça de fix discontinu a les persones que regularment han estat contractades com a obra i servei. Funció Pública també ho sabia i ho va manifestar en anteriors CIVE. Tot i així, han contractat irregularment a aquestes persones.

El segon conflicte la UGT ho interposarem per la mateixa situació de contractació irregular al Departament d’Interior, que ha creat un programa temporal per cobrir el que venia fent el personal cada any amb regularitat i contractació d’obra i servei. Novament, la vergonyosa gestió en la contractació de l’Administració de la Generalitat provoca que interposem aquesta altra demanda.

Si sou un d’aquests afectats, poseu-vos en contacte al següent correu.

Excedència per incompatibilitat

La UGT, al febrer de 2022, ja va verificar que el personal laboral fix d’àmbit del VI Conveni Únic mantenia el dret a gaudir una excedència per incompatibilitat, per ocupar un altre lloc laboral temporal o interí. Avui fem constar en acta que els laborals poden fer aquest tipus d’excedència. La petició ha sortit perquè la Secció Sindical de la UGT al Departament d’Ensenyament ha detectat que aquest estava denegant aquest dret.

Una altra qüestió que UGT hem plantejat a CIVE és si aquest tipus d’excedència es podria donar per anar a un lloc vacant de la mateixa categoria professional, però l’Administració no tenia resposta i ens ho diran properament.

Jubilació parcial

L’Administració es va comprometre en CIVE que tindria una actitud facilitadora en relació a les peticions del personal laboral de gaudir una jubilació parcial, ja que aquesta és per acord amb el Departament. Tot i això, alguns Departaments i per alguns col·lectius professionals no s’està facilitant a les persones accedir-hi.

Col·lectius professionals com metges/esses, infermers/eres,… pot arribar a ser molt complicat iniciar la jubilació parcial, fins i tot, directament tenir per resposta que no es tramitarà perquè no es trobarà persona rellevista, que és una condició vinculant a la jubilació parcial. La UGT ho considerem discriminatori i hem exposat que els Departaments no estan fent res, per facilitar o millorar dins les seves possibilitats els contractes rellevistes, per garantir la continuïtat i la possibilitat d’accés a la jubilació parcial. Millores que poden anar, perquè la llei ho permet, per exemple: que el rellevista sigui d’una altra categoria professional, millores retributives d’aquestes categories que facin més atractives l’oferta de contractació, que el rellevista amb la mateixa categoria professional tingui una jornada ampliada i no només al 50%, o fins i tot, que s’obri la possibilitat a gaudir d’una jubilació parcial al 75% (com es podia fer abans del 31/12/2018).

L’Administració ha optat per denegar les peticions, encara que reconeix que la voluntat dels Departaments és intentar autoritzar-les, però no és la realitat que la UGT ha exposat avui a CIVE. Les seccions sindicals de la UGT als Departaments continuarem explorant propostes de millora que evitin que es continuïn discriminant l’accés a la jubilació parcial per certs col·lectius.

La UGT hem demanat que quedi constància en acta de CIVE que el personal laboral en jubilació parcial, amb un calendari compactat plurianual, podrà gaudir els assumptes propis del darrer període que no ha de treballar presencialment, perquè ha realitzat la jornada compactada de tots els anys de treball que li queden.

Temaris específics d’oposició d’estabilització

Sis mesos que la UGT ha demanat negociar els temaris de categories transversals a CIVE, així com que els Departaments i comitès intercentres abordin la negociació de temaris específics de categories no transversals. Per l’Administració tot i que la prioritat es l’estabilització, encara no concreta dates de negociació d’aquests temaris. Però pressuposa que a finals de juliol podrem iniciar la negociació d’aquests.

La UGT considerem un problema que es podria haver evitat, la demora és innecessària, sobretot des de que es va publicar al maig l’oferta pública d’estabilització i, per tant, es podria identificar quines categories requerien de temaris específics, ja que aniran places a oposició d’estabilització.

Tanmateix, la UGT ha demanat que s’especifiqui com serà la reducció de temaris per les convocatòries dels processos d’oposició d’estabilització. En aquest punt, l’Administració si ha afirmat que serà una reducció proporcional del que es negociï en la MEPAGC pels temaris de cossos de funcionaris.

Finalment, la UGT insisteix que la demora de ratificació de temaris només perjudica als aspirants per oposició i és inadmissible aquesta inactivitat de l’Administració, de més de 6 mesos, especialment en categories que ja es podrien tenir-los acordats.

Altres temes

La UGT ha insistit que tota persona que estigui fent un encàrrec en funcions d’una categoria superior, ha de cobrar TOTS els conceptes de la nòmina en la categoria superior. Per tant, si esteu en aquesta situació podeu posar-vos en contacte amb els nostres delegats i delegades de la UGT, o demanar-ho directament al servei de recursos humans del vostre Departament. En qualsevol cas, si teniu dubtes d’aquest concepte podeu fer-nos arribar la mateixa a aquest correu.

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT

Barcelona 30 de juny de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca