ACTUALITAT

UGT demana major flexibilitat en modalitat de Teletreball a Funció Pública

UGT ha demanat, el divendres 5 de maig de 2022, a la Direcció General de Funció Pública una petició de l’aplicació en modalitat del teletreball i una millora de les condicions laborals i familiars. Amb la publicació de la Instrucció 2/2022 de 21 d’abril, sobre mesures als centres de treball del personal de l’administració de la Generalitat de Catalunya amb motiu de la crisi sanitària per la Covid-19 s’estableix al seu punt 4 de règim de prestació de serveis:

4.1 Amb caràcter general i quan per la naturalesa de l’activitat laboral sigui possible, s’autoritzarà la prestació de serveis en règim de teletreball amb un màxim de dues jornades diàries setmanals d’acord amb el Decret 77/2020 de 4 d’agost pel qual es regula la prestació de serveis en la modalitat de teletreball per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms.

Per altra banda, la mateixa Instrucció 2/2022 indica al seu punt 7.5 que queda sense efectes la Instrucció 1/2022 de 3 de febrer. Recordem que aquesta Instrucció 1/2022 ja derogada era la que tornava a fer vigent i plenament aplicable la Instrucció 1/2021 de 6 de juliol, de mesures organitzatives, de prevenció i seguretat per a la reincorporació als centres de treball del personal de UGT-Serveis Públics de Catalunya
l’Administració de la Generalitat de Catalunya amb motiu de l’emergència sanitària per la Covid-19.

Dins d’aquesta Instrucció 1/2021 de 6 de juliol es recollien aspectes com ara els que trobem al seu punt 5.2 que permetia “jornades diàries que combinin el règim de prestació de serveis presencials, amb un mínim de 5 hores, i teletreball per a la resta de la jornada, computables com a jornada presencial…”. O el 7.3: “les jornades prestades en la modalitat de teletreball equivaldran a set hores i trenta minuts, o el que correspongui d’acord amb els criteris d’homogeneïtzació de jornades que estableix l’article 15 del Decret 56/2012 de 29 de maig sobre jornada i horaris del personal funcionari al servei de l’Administració de la Generalitat…”. Punts tots ells derogats des del moment que és vigent la Instrucció 2/2022.

Centrant-nos en el Decret 77/2020, ara ja plenament vigent, en l’article 4 es regula el règim general de prestació de serveis en la modalitat de teletreball, és determina que la durada màxima de la prestació de serveis en la modalitat de teletreball és d’un any, així mateix a l’article 4.3: estableix que “la jornada setmanal es distribuirà de tal manera que fins a un màxim de dues jornades diàries senceres es prestin serveis en la modalitat de teletreball. La jornada diària de treball no es pot fraccionar entre les modalitats de servei presencial i de teletreball”.

I al seu article 4.4: “el personal que presti serveis en la modalitat de teletreball té els mateixos drets i deures que la resta del personal de l’Administració de la Generalitat…”.

El Decret també determina quin ha de ser el procediment d’autorització per part l’Administració per a la prestació dels serveis en la modalitat de teletreball, article 5.

El procediment ha d’iniciar-se amb el Pla de Treball que proposa la persona funcionària on es concretarà els dies de la setmana que es teletreballarà, la fixació de les franges horàries de disponibilitat obligatòria per a la interconnexió i coordinació dins l’horari de permanència obligatòria. La resta de la jornada en règim de teletreball admet una flexibilitat total, respectant les pauses i els descansos entre jornades.

No podrà iniciar-se el teletreball fins que no hi hagi l’autorització del Pla individual, en cas de discrepància entre la proposta feta per part del personal funcionari i el seu superior ha d’haver una justificació motivada.

La dedicació horària dels dies en què es prestin serveis mitjançant la modalitat de tele treball s’han de computar conforme a les equivalències establertes en els criteris reglamentaris d’homogeneïtzació de jornades.

El legislador en cap moment ha establert que les jornades prestades en la modalitat de teletreball hagin de ser de set hores i trenta minuts, ans al contrari manté la vigència del Decret 56/2012 i en concret l’article 8 Horari ordinari.

La jornada de permanència obligada és de 9 a 14 hores, de dilluns a divendres, el temps restant es realitzarà de dilluns a divendres de 7:30 a 19 hores, supeditat a les necessitats del servei i d’acord amb l’opció que anualment efectuí la persona.

UGT demana que s’informi a tots els departaments que la prestació de serveis en la modalitat de teletreball no poden modificar de facto el Decret 56/2012, de 29 de maig, sobre jornada i horaris de treball del personal funcionari al servei de l’Administració de la Generalitat.

En concret, sol·licitem l’aplicació íntegra de l’article 8 del Decret 56/2012, de 29 de maig, sobre jornada i horaris de treball, tant a les jornades presencials com a les jornades de teletreball. Per tant, les jornades dels dies que la modalitat és de teletreball no han de ser necessàriament i de manera obligatòria de 7 hores 30 minuts.

Al marge d’aquesta sol·licitud, UGT ha insistit a emplaçar-nos per iniciar negociacions per tal de poder renegociar aspectes a millorar en les condicions laborals del personal funcionari de l’Administració de la Generalitat a la modalitat de teletreball.

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT

Barcelona 10 de maig de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca