La UGT comparteix amb la resta de membres de la Mesa General d’Empleats Públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAGC) la necessitat i les bondats que tindrà la implantació del Teletreball a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, així i tot, no creiem que sigui un assumpte que s’hagi de fer a corre-cuita.
Des de que, en el mes de juliol de 2019, la Funció Pública es va comprometre a presentar a les organitzacions sindicals a la MEPAGC un esborrany de Decret, no havíem tingut notícies sobre el Teletreball, fins a aquest dilluns 17 de febrer de 2020, que se’ns va convocar a una reunió pel dimecres, on prèviament ens faciliten el dia abans el text de la proposta de Decret.
La UGT considera que el procés d’elaboració d’aquest Decret està essent precipitat i això pot comportar problemes a l’hora de la seva implantació, el seu abast i el contingut del mateix.
Així i tot, considerem que aquesta serà una eina important per millorar la qualitat de vida laboral i determinades condicions de treball de totes les persones treballadores de la Generalitat de Catalunya; per la qual cosa seguim demanant als representants de l’Administració que el Decret sigui d’aplicació a tothom de forma genèrica i que sigui una possibilitat oberta l’aplicació del Teletreball a tots els col·lectius en funció de les seves tasques.
A la UGT som conscients que a data d’avui l’aplicació efectiva del Teletreball és més possible en determinats col·lectius, així i tot, estem segurs que l’Administració serà capaç de ser receptiva a la proposta d’una gran majoria del personal de la Generalitat de Catalunya i ampliarà l’opció al Teletreball a totes les treballadores i treballadors.
La UGT ha demanat que dins de l’apartat de “règim especial de prestació de serveis” es contemplin situacions molt concretes relacionades amb la conciliació i amb l’estat de salut de les persones treballadores.
D’entrada l’Administració s’ha negat, encara que després ha manifestat que es podrien abordar alguna d’aquestes qüestions de forma molt excepcional. Això és exactament el que des de la UGT volem, però ara caldrà veure si l’Administració articula una resposta positiva.
Pel que fa a la formació obligatòria a les treballadores i treballadors com a requisit previ per poder sol·licitar la modalitat de Teletreball, a petició de la UGT, l’Administració es compromet a que tothom rebi aquesta formació per part de l’EAPC.
Des de la UGT, valorem que el concepte de CoTreball i els espais destinats al mateix no estan definits i concretats de forma adequada i correcta que permeti una ràpida i efectiva implantació del mateix arreu del nostre territori. Aquest apartat és francament millorable, pensem que, qui ha redactat aquest apartat, es pensa que la Generalitat és una multinacional tecnològica amb oficines creatives i sala de jocs….
La UGT ha demanat una Comissió de Seguiment amb participació sindical, la nostra posició és prou clara, ha de tenir les funcions i competències per garantir i fer realitat el Decret, així com la capacitat d’ampliar, millorar i desenvolupar les condicions del Teletreball a la Generalitat de Catalunya.
Dimarts 25 de febrer d’enguany, l’Administració haurà de decidir si aposta per una veritable implantació del Teletreball entre els i les seves treballadores, o es conforma amb solucionar el problema que arrossega degut a una gestió immobiliària pèssima que va fer el conseller de torn en èpoques de la Gran Crisi i ara obliga a traslladar el personal al Districte Administratiu.
Si s’aposta per la digitalització de l’Administració, l’aprofitament de les noves tecnologies, s’avança en la implantació de noves formes de gestió del temps de treball i la Reforma Horària, convertint-nos en una administració moderna i capdavantera del segle XXI, que millori les condicions laborals del personal de la Generalitat de Catalunya i que millori els serveis a la ciutadania del nostre país,… llavors trobaran la complicitat i el recolzament de la UGT de Catalunya.
Salut!
UGTGENERALITAT
Barcelona, 19 de febrer de 2020