ACTUALITAT

Sense proves diagnòstiques no hi pot haver plans de retorn

(Resum reunió Comissió Paritària del personal Tècnic i Administratiu i
Laboral. 27 d’abril de 2020)

L’administració ha presentat a la Comissió Paritària del personal Tècnic i Administratiu i Laboral el seu esborrany de mesures per establir un marc general pel retorn progressiu al treball presencial dels treballadors i treballadores de la Generalitat de Catalunya.

Aquest document està inspirat en el document del Consell de Relacions Laborals de Catalunya: Recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre actuacions vinculades a les situacions que es puguin produir per l’efecte del coronavirus SARS-CoV-2; en el qual ha participat la UGT de Catalunya i està d’acord en la totalitat de les recomanacions que es recullen (avís que fem, per si algú vol fer una lectura parcial i tirar pel dret).

El document que presenta l’administració és correcte teòricament, però com li hem dit als representants del Govern de la Generalitat de Catalunya: el paper ho aguanta tot.

Per aquesta raó cal que les mesures de retorn (per quan s’hagin d’implentar) es tractin  en el si dels Comitès de Seguretat i Salut dels diferents departaments de la Generalitat, per tal d’acordar plans específics de retorn progressiu al treball.

La UGT de Catalunya considera que el primer pas i fonamental per parlar de Plans de retorn és conèixer quina és l’afectació real de la Covid-19 a les nostres plantilles. El representant de Funció Pública ens contesta que ja ens havien facilitat dades amb data de 14 d’abril… Estem segurs que s’adonarà del seu error i que ens facilitarà les dades actualitzades periòdicament.

Per la UGT el segon requisit necessari és disposar de mesures i mitjans suficients de protecció per a tots els treballadors i treballadores que actualment realitzen tasques presencials; fins que aquest punt no es pugui garantir de forma suficient (quantitat, qualitat i periodicitat adequada) no s’hauria de passar al següent pas.

Tal com recullen els documents dels quals  estem parlant cal preveure i planificar, per tal d’identificar els processos essencials pel funcionament de l’administració i determinar quin serà l’equip presencial mínim de treballadores i treballadors.

I en aquest sentit a la Generalitat no tenim problemes, tan sols cal escoltar les declaracions del Conseller de Polítiques Digitals i Administració, la nostra administració està funcionant a ple rendiment. Això si, gràcies a l’esforç que tots i totes estem fent per treballar a distància (en moltes ocasions amb mitjans propis).

Escoltant a les autoritats sanitàries, sembla que el moment pel retorn efectiu als llocs de treball presencial haurà de coincidir amb la capacitat que tingui la nostra administració per garantir:

  • disposició efectiva de mitjans de protecció col·lectiva i personal,
  • mesures  higièniques adequades, i
  • capacitat real de fer proves diagnòstiques.

I això és el que demana la UGT a l’Administració, ni més ni menys que compleixi amb les recomanacions de l’OMS.

La UGT exigeix que això es faci efectiu primer pels treballadors i treballadores que treballen presencialment.

La UGT, seguint les indicacions de l’OMS, exigeix que es realitzin proves diagnòstiques als treballadors que estan en llocs de treball essencials així com que es vinculi la incorporació dels treballadors quan es donin les condicions pel retorn progressiu al treball a la realització d’aquestes proves.

En una situació de desabastiment, tots i totes hem de ser molt conscients que no podem tensar més la capacitat d’obtenció de subministres de la nostra administració.

A hores d’ara ningú pot negar que existeixen problemes greus pel que fa als subministraments. La UGT hem posat en coneixement dels representants del Govern, en aquesta reunió de la Comissió, 2 situacions que s’estan donant:

  • Per una banda la manca d’equips de protecció individual que existeix en les residències geriàtriques de la Generalitat de Catalunya, cosa que està obligant  les gericultores a reutilitzar durant més d’una setmana mascaretes, seguir unes indicacions de desinfecció i reutilització de dubtosa efectivitat i que a l’hora els està provocant irritacions a la pell.
  • Per l’altra la diferència de nivell de protecció que s’ha donat, en algunes actuacions en  centres penitenciaris, entre el personal sanitari i el personal de vigilància; en una situació exactament igual d’exposició al contagi del virus els equips de protecció eren diferents segons el tipus de professional.

Una altra qüestió que caldrà tenir en compte és l’obligació que tenen els serveis de prevenció de valorar el risc per infecció per SARS-COV2 a cada lloc de treball «i establir protocols i procediments addicionals per controlar el risc de contagi, planificant les mesures a implantar i modificant, si cal, els procediments de treball necessaris, per aconseguir dur a terme la represa de l’activitat en condicions de seguretat».

En previsió que això pugui suposar un increment de la càrrega de treball dels serveis de prevenció, la Funció Pública té previst fer un estudi de les seves necessitats. El que diem: el paper ho aguanta tot.

La UGT, amb voluntat de facilitar la tasca de la Funció Pública i estalviar un temps del qual no disposem, els hem recomanat que es llegeixin les conclusions de la 2a Auditoria del Sistema de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat de Catalunya; si ho fan veuran que directament falta personal.

La UGT també ha demanat a l’Administració que mentre duri l’actual situació es comprometi a realitzar reunions setmanals amb els membres de les Comissions Paritàries; sense obtenir cap mena de resposta.

En darrer lloc, des de la UGT hem volgut recordar que el 28 d’abril és el DIA MUNDIAL DE LA SEGURETAT I SALUT EN EL TREBALL.

El 28 d’abril de 2020, es va celebrar l’Assemblea virtual de delegats i delegades de la FeSP-UGT de Catalunya amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat i Salut Laboral. Més de 150 persones van participar en un acte que va voler retre homenatge a les víctimes de la Covid-19 i els treballadors/es dels serveis essencials.

Per qualsevol dubte relacionat amb la seguretat i salut laboral us podeu adreçar a nosaltres.
ssl-gencat@catalunya.ugt.org
Gràcies i ens en sortirem, tot anirà bé.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca