OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2020
A punt d’acabar l’any, per fi, la Funció Pública ens ha presentat l’oferta pública de 2020, que aprovarà el Govern. Es tracta d’una Oferta pública ordinària que consta de 3.743 places, més una oferta addicional PESCO amb 1.876 places més, el que representa un total de 4.619 places.
L’Administració s’ha negat a facilitar cap document i s’han dedicat a “cantar” les places, però no quadren els números per enlloc perquè el detall de places no coincideix amb l’oferta global, per tant algunes dades són aproximades. Així és com funciona la Funció Pública.
L’oferta ordinària (3.743 + 10 % addicional) es distribueix de la següent manera:
- 1.930 de personal docent.
- 1.009 de personal estatutari
- 395 mossos d’esquadra.
- 506 personal administratiu i tècnic:
- 232 serveis penitenciaris
- 227 bombers
- 6 sotsinspectors bombers
- 9 intervenció
- 32 sotsinspectors agents rurals
L’oferta addicional PESCO (1.876 places), pel que fa a la mesa de personal administratiu i tècnic, es distribueix així:
- 700 o 800 administratius.
- 80 veterinaris.
- 40 enginyeria industrial.
- 28 subalterns DIL.
Encara tenim pendent la publicació de l’oferta del PESCO corresponent a l’any 2018, que la UGT hem demanat en múltiplesocasions, i avui ens han presentat un PESCO de 2020. Benvingut sigui, però és una oferta limitada, que no resol la nefasta planificació de personal ni la falta d’ofertes públiques d’ocupació quan tocaven, perquè ara, per exemple, també s’han de donar opcions d’estabilitat al personal interí que es va incorporar a partir de l’any 2015. No han après res.
La UGT hem denunciat la gestió excessivament lenta dels processos derivats de les ofertes públiques de 2017 dependents de la mesa de personal administratiu i tècnic, que amb relació (i avui ha quedat palès) a processos similars de la mesa de Docents, de l’ICS o de personal laboral, es troben molt endarrerits, o perquè estan en situació d’ajornament etern o bé perquè tenen ara una previsió de convocatòria a dos anys vista. L’aparició de la pandèmia al març, unida a l’excés de relaxació de la subdirecció de gestió de personal de la Funció Pública, ha provocat l’actual situació de paràlisi. Lamentable.
RETRIBUCIONS 2021
La UGT hem demanat que, tal i com recull l’acord del comitè de vaga de desembre de 2018 que vam firmar, el Govern contempli la possibilitat de fer efectiu el retorn íntegre de la paga extra pendent de 2014 en un únic pagament i que aquest sigui el primer trimestre de l’any que ve, així com restituir el 50% del complement de productivitat. També hem demanat que quan s’aprovin els pressupostos estatals ens sigui d’aplicació immediata l’increment retributiu que s’hi estableixi. A més, volem que s’inclogui als pressupostos catalans la partida equivalent al que ja teníem com a fons d’Acció Social.
L’Administració ha manifestat que “compliran amb el que tenen pactat”, però que haurà de ser el nou govern que sorgeixi de les eleccions del 14/02 qui decideixi, que no volen condicionar el futur govern amb pactes de l’anterior govern. Esperpèntic. Com si l’Administració no fos responsable de complir el que acorda, independentment de qui governi. Els acords estan per complir-los.
Seguint amb les retribucions ens hem vist obligats a demanar-los formalment detall de quanties i conceptes sobre el destí dels fons addicionals de 2019 i 2020, que van ser acordats per reduir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors públics i que a Catalunya, hores d’ara, no sabem on han anat a parar.
COVID-19: MESURES DE CONCILIACIÓ PER A TREBALLADORS AMB MENORS A CÀRREC
És absolutament inexplicable que les mesures de conciliació que la Funció Pública ha disposat per al personal administratiu i tècnic i per al personal laboral, i que el departament d’Educació ha fet extensives per al seu personal, no siguin d’aplicació també per al personal de l’ICS. No hi ha cap argument raonable que justifiqui el fet de denegar a un progenitor poder cuidar el seu fill o filla confinada per Covid pel sol fet treballar a l’ICS. És inadmissible.
En parlarem de nou perquè pròximament es tornarà a reunir el grup de treball de mesures de conciliació i flexibilització horària després de moltíssims mesos d’aturada per manca de voluntat de l’Administració per convocar-lo.
TELETREBALL
Per començar, la situació actual sobrepassa qualsevol mesura prevista sobre teletreball tractada al mes de febrer d’aquest any,que és d’on surt l’actual marc normatiu, amb la qual cosa o revisem la normativa o l’haurem de canviar cada 15 dies.
Ja hem entrat de ple en la 2a onada de la pandèmia i la situació és tan greu que molt aviat sortirà l’ordre que establirà que el teletreball serà obligatori per a totes aquelles persones que ocupen un lloc de treball que admet el teletreball (literalment, han dit lloc de treball” teletreballable”).
Demà es reuneix el grup específic de la MEPAGC del teletreball i la UGT demanarem a l’Administració que faci marxa enrere en les seves pretensions de deixar fora d’aquesta possibilitat a determinats col·lectius, entre d’altres temes que preocupen molt els treballadors i treballadores.
Salut i cuideu-vos.
UGTGENERALITAT
Barcelona, 29 d’octubre de 2020