ACTUALITAT

Reunió de la CIVE novembre ’17

L’ADMINISTRACIÓ EXPULSA ELS REPRESENTANTS DELS TREBALLADORS/ES DELS TRIBUNALS DE SELECCIÓ

Pròximament, es convocarà un concurs de nou accés de 24 places de personal laboral destinades a personal amb discapacitat intel·lectual en diversos departaments. Aprofitant aquesta convocatòria, se’ns ha comunicat en reunió de CIVE que, per primera vegada en quasi 30 anys, no hi haurà representació dels treballadors a l’òrgan tècnic de selecció.

A més a més, en aquesta CIVE extraordinària se’ns ha informat que per una interpretació unilateral que fa la Funció pública de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, vigent des de maig de 2007, mai més tornarà a haver-hi cap representant dels treballadors en els concursos de nou accés. És a dir, que no hi haurà presència de la part social i tots els membres de l’òrgan tècnic seran de la part de l’Administració.

Els hem recordat que al març de 1988 va entrar en vigor el I Acord Marc del personal laboral de la Generalitat de Catalunya, que en aquest Acord Marc ja es contemplava la participació d’un representat dels treballadors en la resolució d’ofertes públiques; es reconeixia el dret de participació d’un representant dels treballadors com a membre del l’òrgan tècnic de selecció de personal laboral i regulava que aquest membre havia de ser escollit pel Comitè Intercentres.

Tres anys més tard, al març de 1991, va entrar en vigor el I Conveni Únic del personal laboral de la Generalitat de Catalunya que mantenia aquest dret de participació en els òrgans tècnics de selecció.

Actualment, ens situem al VI Conveni, es manté el mateix text i res ha canviat en aquest aspecte des de l’any 1988. Per tant, el dret de participació, com a mínim, ha estat reconegut i respectat durant els darrers 29 anys i 8 mesos.

En canvi, a d’altres administracions es fa una interpretació diferent a la que s’ha fet aquí i es continua respectant aquest dret.

Respecte dels concursos de canvi de destinació, es continuarà respectant aquest dret de participació de la representació dels treballadors als òrgans tècnics.

¿On és el problema?

L’article 60.3 del EBEP diu, literalment:

“La pertenencia a los órganos de selección será siempre a título individual, no pudiendo ostentarse ésta en representación o por cuenta de nadie.”

Segons la Funció Pública, si hi ha un representant dels treballadors aquest ostenta una representació i per tant no pot formar part de l’òrgan de selecció. 

La UGT ha manifestat que sigui el Comitè Intercentres qui esculli un membre del Comité i que aquest vagi a títol individual com la resta de membres. No tolerem que pretenguin enganyar-nos, els altres membres no surten escollits arran d’un sorteig, algú els nomena… És exactament el mateix procediment.

La Funció Pública interpreta que aquesta proposta és un problema, expressen que el conveni diu que una persona ha de ser representant del treballadors i, per tant, pot invalidar la solució que hem donat. 

La UGT planteja una nova proposta que passa per modificar conveni per adaptar-lo a la solució que hem donat.

Des de la Funció Pública no accepten cap d’aquestes propostes i la UGT adverteix que aquest tema es resoldrà als tribunals perquè de ben segur que anirem als tribunals.

VALORACIÓ DE LA UGT

La Funció Pública té la ferma voluntat de carregar-se  la representació dels treballadors de la selecció de personal després de quasi 30 anys. No tenen ni la més mínima voluntat de solucionar aquest tema, ens volen deixar fora com sigui i al preu que sigui.

Nosaltres hem aportat transparència als òrgans de selecció, hem pogut participat des de l’experiència i la proximitat als diferents llocs de treball convocats, des del coneixement de les característiques, tasques i funcions que es realitzen.

D’altra banda, resulta del tot increïble que hagin trigat 10 anys en adonar-se que “no s’estaven fent bé les coses” (sempre segons la seva interpretació), i més en un tema tan sensible com és la selecció de personal. 

I, finalment, ens resulta molt sospitós que s’hagi escollit un concurs de nou accés tan singular i tan sensible com és el de seleccionar persones amb discapacitat intel·lectual per estrenar aquesta mesura per IMPOSICIÓ.

La Funció Pública faria bé de reflexionar si tota la relació que vol amb els sindicats, legítims representants dels treballadors, ha de ser necessàriament la judicial, fa ja cinc anys que ens veiem més hores dins dels Tribunals que a la taula de negociació.

Salut,

UGTGENERALITAT

Barcelona, 15 de novembre de 2017

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca