ACTUALITAT

La DG de Turisme pretén desmantellar les seves oficines de turisme

La Direcció General de Turisme, adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement, fa un any que està experimentant amb el personal de les Oficines de Turisme de Barcelona. El Departament al 2018 va generar una instrucció que regula els horaris del seu personal, que vulnera el Decret 56/2012, normativa que regula la jornada i horaris del personal funcionari de la Generalitat de Catalunya.

Les informadores i informadors de les oficines de turisme del Departament d’Empresa i Coneixement han hagut de fer malabarismes arran de la COVID19 i la presencialitat del servei públic, tot i el confinament van estar fent canvis d’horaris permanentment en funció de l’estat de l’evolució de la pandèmia. Durant el 2020, com molt personal essencial de la Generalitat de Catalunya, els han denegat fer teletreball, independentment del missatge de l’Administració de la priorització d’aquest, ha estat un col·lectiu que s’ha adaptat permanentment per garantir el servei i l’atenció ciutadana. Tanmateix des de desembre de 2020 les directrius i la gestió vers el personal té un transfons de mala fe sense objectiu aparent.

La UGT creiem que els responsables de la Direcció General de Turisme volen desmantellar aquest servei públic. Els informadors/ores de les oficines de turisme són un col·lectiu de personal funcionari amb jornada ordinària i horaris especials i amb aquesta definició, per a la Funció Pública sembla que tot s’hi val. Des de fa 6 mesos, els informadors i informadores de turisme han vist modificat el seu horari i les seva distribució setmanal fins a 5 vegades. Cap d’elles motivada per les necessitats del servei, donat que el confinament pel PROCICAT (municipal, comarcal o de país,…) en cap cas s’ha argumentat una necessitat objectiva que condicionés aquestes modificacions. A la penúltima modificació d’horaris, l’argument dels responsables del servei va ser la conciliació de la vida familiar i laboral, quan cap treballador/a havia manifestat aquesta necessitat de regulació.

Tant va ser així, que després de la intervenció de la secció sindical de la UGT al Departament d’Empresa i Coneixement, la Subdirecció de Recursos Humans va haver de retirar aquella modificació del febrer de 2021.
Al març, novament, la Direcció General de Turisme comunica als afectats/ades una nova modificació d’horaris de les Oficines, donant una imatge de descoordinació i desorganització per part dels responsables. En cap moment s’ha negociat cap de les modificacions proposades i aquesta darrera, que ha estat implantada de manera unilateral a partir de l’1 d’abril, encara menys. S’ha arribat al punt de no existir comunicació entre els responsables d’ambdues oficines de turisme amb el personal, actualment la comunicació es fa tota per escrit i ha generat el pitjor entorn laboral imaginable, entre un col·lectiu que ara més que mai ha d’impulsar un bon servei públic per ajudar a reactivar l’economia del turisme de la ciutat.

Però el problema no queda a Barcelona, la Direcció General de Turisme ha eliminat alguns responsables de les Oficines a tot Catalunya, i tot sembla indicar que pel Departament d’Empresa i Coneixement la millor manera de gestionar és desconstruir.

La UGT ha demanat al Secretari General, el Sr. Jordi Cabrafiga, que abans de marxar del Departament d’Empresa i Coneixement analitzi la gestió d’aquest col·lectiu cada dia més menystingut, però no obtenim resposta, potser mantenint un silenci absolut pensen que aquest greu problema es resoldrà. És per aquest motiu que la UGT no només ha recomanat als seus afiliats i afiliades que interposin reclamacions individuals a la darrera modificació d’horaris, si no que la pròpia en breu la UGT interposarem una demanda contra el Departament i els seus responsables per l’incompliment i vulneració del dret de negociació de les condicions laborals d’aquests treballadors i treballadores.

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT
Barcelona ,19 d’abril de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca