ACTUALITAT

Personal laboral: baixa per IT

El Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de Mesures Fiscal i Financeres el dimecres 14 de març, en aquesta Llei es contempla la suspensió del pagament complementari que l’administració feia al personal en cas de baixa per malaltia comuna o accident no laboral.

Al personal laboral una baixa IT amb aquesta mesura aprovada pel Parlament, li representa perdre el 100% del salari els tres primers dies de baixa, el 40% entre el dia 4 i el dia 20 de la baixa (ambdós inclosos), i perdre el 25% de les retribucions a partir del dia 20, en el cas d’una malaltia comuna.

La suspensió de la part complementaria en cas de baixa per IT es pot quantificar, en l’àmbit del personal laboral, en una baixada del 41,5% del salari el primer mes d’una baixa per IT, i del 25% el segon i successius.

En el cas dels funcionaris de la Generalitat se’ls aplicarà la mateixa normativa dels funcionaris civils de l’estat que els garanteix els 3 primers mesos el 100% de les retribucions i la resta al 75%. Excepte en el cas d’accidents de treball que serà del 100% durant tota la baixa.

En els darrers dos mesos a la UGT hem constatat la preocupació del conjunt dels treballadors i treballadores laborals de la Generalitat de Catalunya, ja que cap mesura ha creat tanta alarma com la suspensió de les millores en cas de baixa per IT, mesura aquesta que podria ser encara més perjudicial per al personal laboral que no pas el que esta sent per al personal funcionari.

Amb una disminució de salari del 5% al 2010 i del 5% aquest any, que no serà l’única retallada de l’any, en conjunt suposa una retallada del 10% en tres anys. Si afegim la desviació acumulada de l’IPC del 5,4% en els darrers dos anys més la pujada de l’IRPF, representa una pèrdua de poder adquisitiu del 17% en tres anys.

La complexitat de la situació ens ha obligat a prendre una decisió que no podíem retardar més perquè la suspensió de la part complementaria és d’aplicació el dia següent de la publicació en el DOGC de la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, és a dir, aquest mes ja podrien arribar els primers descomptes per baixa IT al personal laboral.

A la UGT, tot i que no som un sindicat assembleari, hem fet assemblees provincials de delegats i moltes assemblees en centres de treball en aquests darrers dos mesos. I de forma molt majoritària el conjunt dels treballadors i treballadores ens demana una solució, la millor solució possible.

No és un plat de bon gust, ni una situació agradable, haver de decidir entre:

1 – No negociem res, ens anem a Magistratura i que apliquin la mesura, amb el que això significa: un mínim de quatre anys per tenir una sentència ferma, deixant al personal sense cap protecció.

2 – Negociar una sortida que ens permeti mantenir el dret en els mateixos termes que al personal funcionari i anar a Magistratura deixant al personal protegit al menys tres mesos.

No ens agrada cap de les dues opcions ja que el millor per tots és el que, hores d’ara, és impossible: la retirada de la suspensió.

D’aquesta situació, que només paguem els treballadors, no som culpables ni treballadors ni sindicats, sinó el Govern i bona part del Parlament; però ens hem vist en l’obligació de decidir i actuar amb el màxim de responsabilitat i cautela, fugint de qualsevol temptació de fer demagògies barates que no porten a res.

La UGT i CCOO, dins de la Comissió negociadora del VI Conveni, hem signat un acord amb l’Administració de la Generalitat sobre la baixa per IT mitjançant el qual:

1 – No es canvia ni una coma del VI Conveni, continua el mateix text.

2 – Queda constància que és el Govern qui suspèn per llei l’article de la baixa IT.

3 – Que davant aquesta suspensió, i només mentre duri la mateixa, estem d’acord que s’apliqui al personal laboral les mateixes condicions per baixa IT que al personal funcionari. Aquest redactat figurarà en una acta, sense modificar el text del conveni.

Ara, la UGT interposarà demanda contra les mesures aprovades pel Parlament de Catalunya, per tal que aquesta suspensió per llei quedi sense efecte, amb la qual cosa, en cas de guanyar se’ns aplicaria el text literal del conveni. Mentre duri aquest procés jurídic amb la signatura d’aquest acord, el personal laboral percebrà el 100% de les retribucions els tres primers mesos de cada baixa, i en cas d’accident laboral el 100% durant tota la baixa, igual que el personal funcionari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca