ACTUALITAT

La UGT denuncia la situació límit que es viu a les residències de gent gran de la Generalitat

La UGT denuncia la situació límit que, actualment i en les darreres setmanes, es viu a les 17 residències públiques de gent gran de gestió pròpia de l’Administració de la Generalitat de Catalunya dependents del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Des del començament de l’actual crisi del covid-19 vam intentar per tots els mitjans avançar-nos al que se’ns venia a sobre i ja vam fer les peticions oportunes als responsables del departament que calien les eines oportunes per tal de protegir a la població que atenem i la protecció dels professionals que atenen aquestes residències.

En aquestes 3 setmanes que portem de crisi sanitària hem pogut comprovar que res de tot el que havíem demanat estava disponible. Ni els equips de protecció per als professionals, ni els mecanismes de diagnòstic (test), ni instruccions coherents davant residents amb simptomatologia per part de la nostra direcció general, ni ordres clares, ni coordinació a nivell general de centres, ni consignes clares per part del departament,… no hi havia res preparat, absolutament res. Cada residència ha sobreviscut al xoc amb els mitjans que ha pogut aconseguir de manera individual, fent la seva pròpia normativa, fent-se el seu propi material de seguretat, en cap cas ha hagut una resposta coordinada i grupal. La vivència generalitzada a totes les residències és que l’Administració les ha abandonat.

No ha estat fins que hem tingut les primeres pèrdues en vides humanes dels nostres residents que no ha arribat el material, però ja era tard, la majoria ja estaven contaminats perquè no es van prendre mesures preventives. Fins i tot a dia d’avui, i amb més d’una dotzena de morts en una residència (Mataró), no s’ha fet cap test ni als usuaris ni a les usuàries ni al personal que hi treballa. Altres residències com la de Lleida o la de Santa Coloma estan patint també xifres molt altes de morts (18 i 19 respectivament) i la resta també patirà aquesta situació en breu.

Les baixes de personal són contínues ja sigui per aquestes condicions precàries, per contaminació del virus, per estrès, etc… i en cap cas es produeixen les incorporacions necessàries per mantenir una bona ràtio d’atenció. La càrrega de treball (físic, psíquic, emocional) està sent aclaparadora i ens hem sentit extremadament impotents al veure que ningú feia res per frenar l’impacte del virus a les residències de gent gran.

Volem manifestar públicament que els nostres dirigents, des de la direcció general, el conseller o fins i tot el president de la generalitat no han sabut en cap moment fer front a aquesta crisi, més preocupats en minimitzar públicament la tragèdia que s’està vivint a les residències que en liderar la situació, coordinar les actuacions i transmetre amb honestedat el que està passant als familiars i al conjunt de la població.

A data d’avui al conjunt de residències públiques de l’Administració de la Generalitat ens aproximem al centenar de morts, cal aturar aquesta progressió, per això demanem amb urgència:

  1. Tot i que tard, comencen a arribar els equips de protecció per als professionals. Demanem que es mantinguin en el temps en quantitat i qualitat suficient.
  2. Cal establir pautes clares de seguretat, tractament i de les persones residents. Per això és fonamental que es detectin els casos d’infecció amb tests suficients.
  3. Una coordinació molt més estreta entre els departaments de salut i treball per tal d’establir aquestes pautes de seguretat, protecció i tractament de residents i treballadors.
  4. Mantenir el ritme de contractacions de personal per tal de poder garantir la prestació del servei.
Contacta amb Premsa de la UGT de Catalunya

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca