• 619 78 65 03
  • ugtgeneralitat@catalunya.ugt.org

Reunió de seguiment del protocol d’actuació davant situacions de violència als centres de DGAIA. 14/01/2021

Reunió de seguiment del protocol d’actuació davant situacions de violència als centres de DGAIA. 14/01/2021

A continuació us passem un resum de la reunió d’avui:

Agressions durant el 2020: hi ha hagut un descens en els comunicats d’accident per motiu d’agressió, amenaça, intimidació i, en general, incidents relacionats amb situacions de violència dins dels centres. Des d’UGT valorem aquestes dades en els sentit que sí hi ha un descens real d’aquestes situacions. Els motius són diversos:

  • El canvi d’encàrrec institucional al CREI Can Rubió. Històricament Can Rubió era un dels centres amb més situacions de violència. El fet de reduir el número de menors d’edat ingressades i el canvi de perfil de les persones que ingressen ha permès aquesta reducció de situacions de violència.
  • La presència de personal de seguretat als diferents CRAEs. Una de les mesures contemplades al Protocol és aquesta possibilitat. La percepció de seguretat dins d’aquests CRAEs s’ha intensificat, sense que la dinàmica de convivència habitual s’hagi vist perjudicada.
  • L’any excepcional del 2020 amb la presència de la pandèmia ha fet que les dinàmiques de convivència hagi estat diferent en tots els aspectes.

Des d’UGT també hem posat de manifest que no tot són dades positives:

  • Continua la percepció de què en alguns centres hi ha un desconeixement del Protocol, desprès de 3 any de vigència del mateix. Hi ha educadors/es que segueixen sense conèixer-lo.
  • Detectem masses situacions de violència que no es comuniquen mitjançant l’annex 7 del protocol. Aquest és l’únic document que s’ha d’omplir per part del treballador/a en compliment de l’aplicació del protocol. La resta de documents interns del centre no serveixen per donar coneixement d’una situació de violència física, verbal, amenaça, intimidació, assetjament, etc. més enllà de les parets del propi centre.
  • La presència de treballadores i treballadors substituts no habituals durant aquest any excepcional ha agreujat aquesta sensació de desconeixement del protocol.

Insistim des d’UGT en assenyalar:

  • El protocol s’ha de fer conèixer a tot el personal que hi ha al centre, especialment els nous professionals.
  • L’annex 7 ha d’estar a l’abast de tothom per tal que faci la comunicació adient davant una situació de violència.

Per altra banda segueixen sense solucionar-se d’una manera satisfactòria els casos dels menors d’edat reincidents en situacions de violència. El protocol al seu annex 8.3 diu literalment: “Davant els casos de menors d’edat que realitzen agressions de manera reiterada, la DGAIA es coordinarà amb fiscalia de menors/ serveis de salut mental per als casos més greus, per tal d’agilitzar actuacions i/o possibles trasllats de centre”. No tenim cap sensació que aquesta coordinació es faci. Algunes direccions o no posen denúncia o tenen problemes per posar-la davant la comissaria de mossos. En tot cas haurien de fer un comunicat a fiscalia de menors donant coneixement de la situació al fiscal. Això no s’està fent en la majoria dels centres i seguim amb la dinàmica que ha de ser el professional agredit el que faci la denúncia. Els pocs professionals que es decideixen a fer-ho sempre tenen la percepció de trobar-se sols davant de tot el procediment judicial que s’engega. Cal posar solució a aquest tema.

Paral·lelament també hem demanat que es comenci a pensar en solucions davant les situacions de malaltia mental. És massa freqüent que als centres convisquin menors d’edat o fins i tot majors d’edat malalts i que presenten conductes violentes o dificultats greus en la convivència quotidiana. De la mateixa manera que ens han anunciat l’obertura d’un nou CREI a Lleida, UGT ha demanat que es dissenyin (si no ha de ser DGAIA que ho faci Salut) nous centres destinats específicament a aquestes persones que pateixen malaltia mental.

Cuideu-vos!

UGT – Infància

UGT INFÀNCIA