ACTUALITAT

Noves mesures de conciliació familiar i flexibilitat horària

Avui, dimecres 20 d’abril, a la reunió de la MEPAGC la UGT i CCOO hem signat un acord, cosa que novament s’ha descartat la IAC, per a la implementació d’11 mesures que afavoriran la conciliació de la vida laboral i familiar dels treballadors i treballadores de la Generalitat de Catalunya.  Les 6 primeres requeriran ser ratificades pel Govern i entraran en vigor en el termini previst d’1 mes i les altres 5 entraran en vigor de manera imminent.

Les noves mesures que beneficiaran a milers de treballadors i treballadores són les següents:

1. 30 minuts extres de flexibilitat horària: Aquells empleats públics que gaudeixen d’una flexibilitat horària de 30 minuts o d’una hora a l’inici de la jornada de permanència obligada per motius de conciliació, disposaran, si així ho necessiten, de 30 minuts addicionals de flexibilitat.

2. Permís de “maternitat” i “paternitat” en règim de jornada parcial: A partir d’ara tant la mare biològica com el progenitor diferent de la mare biològica podran gaudir a temps parcial del permís de naixement, per adopció, per guarda amb finalitats d’adopció o acolliment temporal o permanent, respectant sempre les primeres 6 setmanes del permís, que s’hauran de gaudir de manera íntegra. Això permetrà, per exemple, que es puguin “reconvertir” les darreres 10 setmanes del permís en 20 setmanes, això sí treballant la meitat de cada jornada laboral.

3. Les “tècniques de reproducció assistida” donaran dret a un permís per dret indispensable en els termes que recull l’article art. 48.e) TREBEP.

4. Absència justificada al lloc de treball d’una jornada laboral diària per a la realització de les següents proves diagnòstiques considerades invasives: En cas d’absència per la realització de proves mèdiques invasives com la colonoscòpia, endoscòpia, gastroscòpia i cateterismes, aquesta absència es considerarà justificada pel total de la jornada laboral diària.

5. Compactació de la reducció de jornada per motius de conciliació: Els empleats i empleades públics que sol·licitin el gaudiment d’una reducció de jornada per motius de conciliació familiar podran determinar la franja horària preferent per al seu gaudiment a més dela seva compactació durant la mateixa setmana. Aquesta darrera opció restarà supeditada a les necessitats del servei.

6. Justificació d’absències per assistir a consulta mèdica: L’horari de treball al qual es fa referència el punt 5.1 de la Instrucció 1/2019 de 29 de gener, sobre justificació d’absències per motius de salut i per assistència a consulta mèdica del personal al servei de l’Administració de la Generalitat, comprèn tant l’horari de permanència obligada com l’horari flexible de la persona sol·licitant.

7. Còmput inicial per al gaudiment del permís per hospitalització i intervenció quirúrgica: l’inici del permís no haurà de coincidir necessàriament amb el primer dia d’hospitalització del familiar o del repòs domiciliari posterior a una intervenció quirúrgica sense hospitalització. A partir d’ara, el termini per començar a comptar els 10 dies per gaudir-lo el decidirà el treballador/a lliurement i podrà iniciar-lo en qualsevol moment mentre es mantingui l’hospitalització o el repòs domiciliari.

Recordem que aquest permís es pot gaudir de manera discontínua també a lliure elecció del treballador/a.

8. Equiparació dels graus d’afinitat i consanguinitat per a les famílies enllaçades: S’entén per famílies enllaçades la unió de persones (cònjuges o parella de fet) que tenen fills de relacions anteriors i, per tant, es crea un vincle entre els familiars d’aquestes persones. Les persones que formen part d’una família enllaçada podran gaudir dels permisos regulats sempre que s’hagi constituït legalment el matrimoni o la parella de fet, tenint en compte que el concepte d’afinitat es limita al vincle que existeix entre cada cònjuge i els parents de sang de l’altra.

9. Inclusió del cònjuge o parella de fet en els permisos per conciliació: En el permís de flexibilitat horària previst a l’article 22 de la Llei 8/2006, cal entendre que als efectes de visites o proves mèdiques s’equipara el cònjuge o parella de fet al familiar de primer grau.

10. Famílies monoparentals: El permís per naixement de famílies monoparentals es podrà gaudir de manera interrompuda un cop transcorregudes les sis primeres setmanes de descans obligatori.

11. Espais de cotreball en tots els Departaments de l’Administració: La DGFP impulsarà i realitzarà les accions necessàries per a que es pugui prestar serveis en règim de teletreball en espais de cotreball, en els Departaments de l’Administració de la Generalitat i en aquelles seus corporatives de la Generalitat de Catalunya on es disposi d’espais suficients. 

La UGT hem recalcat que, malgrat aquestes mesures suposen un clar benefici per als treballadores i treballadors públics, encara hi ha d’altres que la UGT volem implementar, com la jornada setmanal de 35 hores o la borsa d’hores recuperable del 5% de la jornada anual, i també recuperar, com  la reducció de jornada amb el 100% de retribucions.

Per aquest motiu hem reclamat la convocatòria del Grup de Treball de Conciliació per continuar treballant en la recuperació i implementació de noves mesures.

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT

Barcelona 20 d’abril de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca