ACTUALITAT

CIVE de novembre: Oferta Pública 2021, Temaris específics, concurs de mèrits

La UGT Serveis Públics us informem dels temes tractats a la CIVE, del 26 de novembre de 2021, on l’Administració ha informat de mantenir el compromís assolit per la UGT al 19 de març de 2021, on s’havia d’incloure al personal laboral en l’oferta pública ordinària de 2021. Avui Funció Pública ha comunicat la voluntat d’incloure un total 308 places de personal laboral, gairebé el 50% de les 644 places que estaven identificades a la Mesa General d’Empleats Públics de la Generalitat, pel personal tècnic i administratiu i personal laboral. També s’han tractat els següents temes:

Personal subrogat dels centres educatius integrats a la xarxa pública: 

La representant d’Educació ha informat als membres de CIVE de la integració del personal a la xarxa pública de 4 centres al Departament, informació que ja estava acordada per part del seu comitè intercentres. També s’ha informat del procediment que ha regulat aquesta internalització del personal.

El VI conveni en l’actual text, no queda prou regulada aquest processos de subrogació d’empreses i la UGT ha introduït aquesta diversificació de negociació entre els Departaments, alhora hem proposat la necessitat d’establir criteris estàndards d’aplicació en aquestes situacions, per futures internalitzacions, on es garantissin que el sistema no variarà en funció del Departament que rep els treballadors cedits. En aquest sentit Funció Pública ens dona la raó i interpreta que es necessari crear una comissió entre els Departaments que incorporen treballadors/ores, els representants sindicals dels Departaments i el representants sindicals de l’empresa subrogada. Això dona garanties d’homogeneïtat i de participació en la negociació de les condicions laborals per part dels representants sindicals definitius.

Doble contractació a l’Administració de la Generalitat:

Existeixen 3 Acords de Govern que permeten tenir més d’un contracte en categories qualificats com a especials (metge/essa, diplomat/ada d’infermeria i educador/a social), sempre amb una limitació de jornada setmanal que està regulada per la normativa de contractació. Però són Acords de Govern que Funció Pública no pot complir quan es tracta dels dos contractes entre dos Departaments, o fins i tot en el mateix Departament. Quan a la CIVE de setembre la UGT va exposar la situació, l’Administració es va comprometre a estudiar-la i consultar als serveis jurídics de Funció Pública. Actualment no tenen una resposta definitiva ni una solució.

Però el subdirector general de Relacions Sindicals i Polítiques Socials si ha exposat que no ha d’existir inconvenients a l’ampliació de jornades parcials, amb un annex dels contractes. També la possibilitat de tenir dues relacions laborals entre el Consorci de Serveis Socials i algun Departament (per exemple pels educadors/ores socials), sempre que no excedeixi la normativa de màxim d’hores setmanals.

Concurs de mèrits

UGT hem demanat que es respecti i s’apliqui el conveni en allò que és vigent, com és l’article 22.4 del VI Conveni únic “Amb caràcter general, el personal laboral fix se selecciona mitjançant el procediment de concurs oposició. Excepcionalment, es pot seleccionar personal dels grups D i E per concurs de mèrits, si no existeix certificat de professionalitat de la tasca pròpia de la categoria a desenvolupar“.

Tanmateix a Madrid s’està elaborant una llei, en fase final de tramitació, que manté a l’expectativa al personal temporal, a tots els sindicats i a les Administracions Públiques de tot l’Estat. La Llei pendent de publicar-se el text definitiu, que s’ha de desenvolupar degut a l’aprovació del RD 14/2021 al juliol de 2021, sembla que inclourà l’excepcionalitat d’un concurs de mèrits per a l’estabilització i consolidació de places a les Administracions, si no s’impugna davant del Tribunal Constitucional.

Per tant, no aplicar aquesta possibilitat enguany a les places i categories que el conveni ja ho permet és un sense sentit. En qualsevol cas, acabarà sent voluntat de l’Administració de la Generalitat canviar, o no fer-ho, el model selectiu per a l’accés excepcional via concurs de mèrits, és cert que les Administracions Públiques no han optat per aquest sistema selectiu per no tenir garanties jurídiques i cal una regulació diferent a l’actual. Avui, a la petició de la UGT, només demoraran la resposta fins conèixer la nova llei.

La UGT hem reiterat que hi ha professions, com la D-Cambrer/a netejador/a, que els Departaments han optat per extingir la categoria professional des de fa anys, però actualment la Generalitat ens proposa un temari específic per aquests treballadors/ores per un procés selectiu per a l’estabilització i consolidació d’aquestes places. Tot plegat un desgavell si es plantegen fer un concurs d’oposició, quan es podria analitzar fer-ho per concurs de mèrits com la UGT ha demanat, per aquesta categoria i la resta que es troben en la mateixa situació.

Malauradament, restem al text definitiu de la nova llei que obrirà, o no, la possibilitat de concursos de mèrits per a l’estabilització i consolidació de places. Veurem com afectaria també a la resta de categories i si és d’aplicació als concursos derivats d’ofertes públiques ordinàries.

Acumulació dels assumptes personals dins del mateix any natural:

La part social ha exposat la necessitat de poder acumular el dret de gaudir les hores d’assumptes personals (a partir d’ara AP) generades en diferents contractes, tot i existir determinades interrupcions laborals. Però amb certa continuïtat podrien donar lloc a acumular aquestes hores/dies d’AP. L’administració ha verbalitzat que el dret finalitza amb cada relació contractual, però entén com hem argumentat que poden existir situacions i/o acords amb els respectius comitès que permetin acumular les hores d’AP existint continuïtat laboral encara que existeixi interrupcions de contractes.

Adaptacions del lloc de treball per motius de salut:

L’article 15.5 del VI Conveni regula l’adaptació del lloc per motius de salut, aquesta depèn de l’avaluació del lloc de treball i l’estat de salut de la persona. En aquest sentit s’iniciava el procediment a petició del treballador/a i es produïa la valoració del servei mèdic per determinar les necessitats individuals, sempre s’ha realitzat amb una relació laboral vigent i en actiu. Avui hem exposat dues situacions on s’entén que s’ha d’iniciar l’adaptació quan hi ha relació contractual, un en cas d’estar a l’espera de valoració del SGAM amb una probable alta mèdica, havent passat més de 18 mesos d’incapacitat temporal i l’altra situació en cas d’excedència.

Per tant, hem demanat temporalitzar aquest procediment en ambdues situacions, és a dir, fins que no existeix l’alta mèdica pel SGAM o no es produeix un reingrés del treballador/a en excedència, no es podia iniciar l’avaluació per determinar una adaptació per motius de salut.

Sorprenentment l’Administració podrà fer l’avaluació prèvia a l’alta mèdica i/o el reingrés en situació d’excedència, perquè en l’exemple que UGT ha manifestat, Funció Pública ha determinat que la calendarització d’aquest procediment serà: prova física, valoració d’adaptació i reingrés efectiu dels guaites en excedència al Departament d’interior. Tanmateix, la representant del Departament d’Interior ha informat que la previsió d’iniciar les proves i posterior reingrés es faria en data 18 de desembre de 2021, coincidint amb un procés d’actualització de borsa de treball, però es possible que es traslladi la prova a principis de gener per motius de publicació al DOGC.

Borsa de treball al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural:

Fa anys que no és efectiva la borsa de treball del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, només quan el Departament ha volgut s’ha valorat la urgència d’activar alguna categoria, però mai han fet la intenció d’ampliar el bloc 3. En aquest sentit incomplint de manera injustificadament el conveni i els requeriments de la Inspecció de Treball sempre que la part social ha denunciat aquesta actitud.

La darrera reunió amb el Comitè intercentres el Departament es va comprometre a activar al gener un procés d’ampliació de la borsa de treball i avui s’ha incidit en aquesta línia reclamant un compromís davant la CIVE.

Risc de salut pels conductors de la DGPEIS – Departament d’Interior:

Avui un company conductor ha expressat el risc per a la salut i la manca d’actuació per part del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Interior, reclamant que la situació procedeix el reconeixement extraordinari del complement de perillositat (art. 35 del conveni), fins que es posin les mesures preventives. L’Administració s’ha compromès a traslladar el cas al Servei de Prevenció per determinar si s’han realitzat les actuacions pertinents, les avaluacions corresponents per tal d’evitar el risc per a la salut d’aquestes persones i comprovar les mesures implantades.

Percepció dels endarreriments d’increments retributius en cas d’Incapacitat temporal:

L’Administració ha donat informació de mantenir-se en el seu posicionament de no incloure endarreriments en situacions d’increment retributiu o reconeixement de triennis, en situacions d’IT. Funció Pública ho argumenta amb el suport de la sentència del TSJC, de juliol de 2021, que la CATAC-IAC va interposar conflicte col·lectiu i que s’ha desestimat.

Temaris específic de categoria C1-Tècnic/a especialista d’Operador/a de control:

UGT va aconseguir obrir la negociació del conveni abans d’aquest estiu, per ampliar a certes categories professionals algunes especialitats que anteriorment no existien: Metge/essa (del treball/assistencial/esport), Diplomat/ada d’infermeria (del treball/assistencial) i Monitor/a de formació ocupacional (activitat física i esportiva/plàstiques/escèniques/audiovisuals). Però l’Administració no va voler incloure les 3 especialitats que la UGT entén que també existeixen per la categoria professional dels TEOCs.

L’Administració no interpreta que existeixin peculiaritats diferenciades entre les funcions dels TEOCs del Departament d’Interior i del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. I torna a derivar la negociació d’aquest tema als Departaments amb els corresponents comitès intercentres. UGT no deixarem d’incidir en l’opció d’apropar els possibles temaris d’oposicions a l’especificitat de les funcions i tasques dels treballadors/ores.

Ratificació a la CIVE de temaris específics de diverses categories professionals:

Finalment s’han ratificat els temaris específics que adjuntem, negociats al grup de treball sobre temaris de CIVE, on tots tres sindicats (CATAC-IAC, CCOO i UGT) amb l’Administració fa un any i mig que s’estan negociant temaris (generals i específics):

Salut i cuideu-vos!

Barcelona 26 de novembre de 2021

UGTGENERALITAT

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca