ACTUALITAT

Menys Bla Bla Bla i més negociar

A la Mesa Sectorial del Personal Administratiu i Tècnic de la Generalitat de Catalunya, celebrada amb data 15 de novembre de 2021, hem tornat a sentir la vella Funció Pública de sempre, contestant amb negatives a gairebé totes les propostes de la part social, només interessada amb els seus temes i transmetent la sensació de tràmit més que d’autèntica plataforma per debatre, negociar i arribar a acords. Aquest és el resum: 

CONDICIONS LABORALS DEL PERSONAL SUBALTERN 

Fa molt de temps que estem esperant un monogràfic només per tractar la situació del personal subaltern a l’administració de la Generalitat. I com això no es produeix, els problemes s’amunteguen i s’agreugen: s’estan produint canvis en els horaris de part d’aquest personal en alguns departaments (fan quedar-se a la tarda fins les 19 hores o més per la recurrent excusa de les necessitats de servei), mai són prioritaris en els programes de formació, les seves funcions cada cop són més i més variades sense el reconeixement que caldria i els espais on han de desenvolupar bona part de la seva feina són aquells que han quedat descartats per a la resta de col·lectius. Tot plegat una situació que va desgastant a un personal considerat essencial durant bona part de la pandèmia que estem patint i que requereix de solucions ja. 

Per aquest motiu, la UGT ha demanat un monogràfic només per tractar el tema de les condicions laborals del personal subaltern. Tota la resta de sindicats han estat d’acord amb la proposta, però l’Administració no s’ha volgut comprometre a fer-ho, dient que és un tema abastament tractat. També ha indicat que recopilarà tot el que hi ha pendent de tractar i si es detecta algun tema que cal aprofundir, ja ens convocaria per tal de parlar-ho. A la UGT no ens val aquesta resposta. Si és un tema recurrent a la Mesa Sectorial és perquè recurrentment no es soluciona. I no ens val que vinguin els responsables de RRHH dels departaments de Vicepresidència i Territori o d’Educació dient que són temes puntual i que tot s’està fent bé. La veritat és que és un col·lectiu que mai està entre les prioritats dels diferents Departament i que cal acabar amb aquesta situació. 

INCLOURE ELS HORARIS QUAN SÓN ESPECIALS EN LES PLACES QUE SURTEN ALS PROCESSOS DE SELECCIÓ I PROVISIÓ 

UGT ha demanat que totes les places que es convoquen, com per exemple el PAS o qualsevol altre col·lectiu, i que tenen horaris especials, incloguin la informació concreta de l’horari de la plaça a la qual s’opti. L’Administració estudiarà la viabilitat d’aquesta petició. 

CRITERIS GENERALS EN MATÈRIA DE SELECCIÓ DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ ORDINÀRIA PER AL 2021. 

L’Administració ens ha fet arribar els cinc punts en els quals basarà aquests criteris: 

  1. Com a norma general es basaran en el sistema de concurs oposició. 
  1. Contindran mesures que agilitzin els processos selectius, donant prioritat a les proves tipus test. 
  1. Per tal de garantir la transparència dels processos, es publicaran de forma anònima els exàmens que hagin obtingut les cinc primeres notes. 
  1. Igualtat de gènere en els tribunals qualificadors. 
  1. Reducció dels temaris. 

Això és un primer apunt que ens ha donat l’Administració per tal d’obrir un període negociador, tal com marca la legislació vigent, i tornaran a convocar la Mesa per tal que els diferents sindicats puguem aportar les nostres propostes. 

En tot cas, des d’UGT ja hem avançat que si l’objectiu és un 8% de places interines, aquest objectiu no ha de ser una mitjana aritmètica de tota l’Administració, sinó que ha de ser efectiu en tots els Departaments i Direccions Generals. I en primer lloc hem demanat que fins que no s’assoleixi efectivament aquest 8%, les condicions siguin idèntiques a les actuals PESCO. IMPORTANT: Aquest procés no té res a veure amb els processos d’estabilització que s’estan donant en paral·lel, només afecta a la convocatòria ORDINÀRIA. d’oferta pública del 2021. 

PERLLONGAMENT EXCESSIU EN EL TEMPS DELS ENCÀRRECS DE FUNCIONS. És una obvietat que tant les Comissions de Serveis com els Encàrrecs de funcions continuen més enllà del període màxim vigent. I no és menys obvi que és un problema generat, de nou, per la inacció de l’Administració. Cal agilitzar tant els concursos de trasllats com els de comandaments per tal que tothom pugui assolir la plaça que té de forma provisional, de manera definitiva. En aquest sentit, l’Administració confia en les 60 noves places que s’han creat per tal de reforçar els RRHH dels Diferents departaments siguin suficients per donar resposta a aquesta mancança. Però des d’UGT hem assenyalat que serà insuficient (per exemple, de les 60 dotacions, només està previs que s’incorporin 7 a Justícia). 

LLICÈNCIA PER ESTUDIS I ASSUMPTES PROPIS PER AL PERSONAL INTERÍ. L’Administració confirma només ho podrien gaudir els interins de que ells anomenen “de llarga durada” (o sigui de més de 5 anys). UGT denuncia que aquesta decisió és del tot incongruent amb el fet que, si fem cas de tota la normativa que s’està desenvolupant precisament per evitar els interinatges de més de 3 anys, seran excepcionals aquells interinatges que ultrapassin els tres anys de durada.  

(NO) AMPLIACIÓ DEL TERMINI DE GAUDIMENT DELS APS 2021 FINS A 31 DE GENER DE 2022. Davant el problema recurrent en molts centres de treball (centres penitenciaris, centres d’infància, etc.) quan arriben aquestes dates a l’hora de gaudir dels assumptes propis i amb el problema afegit de la pandèmia que continua present, des d’UGT hem sol·licitat l’ampliació d’ofici del període de gaudiment d’aquests Aps fina a 31 de gener. Però l’Administració ens ha sorprès dient-nos que, segons les seves dades, a 1 de novembre ja s’havien gaudit el 71% dels Aps i que no veien la necessitat d’ampliar aquest termini.  I diem que ens ha sorprès perquè una Administració que encara no sap ben bé quants interins té, sap perfectament com va la demanda d’Aps per part de les treballadores i treballadors. De nou a la Funció Pública, l’algoritme s’imposa a l’hora de prendre decisions per davant de la demanda unànime de tota la part social. Estranya manera de resoldre un problema que sabem que es donarà en alguns centres de treball, però massa habitual en l’Administració de la Generalitat. 

COMPENSACIÓ DE TOTS ELS FESTIUS QUE CAUEN EN DISSABTE NOMÉS AMB 7 HORES 30 MINUTS. Si ja era ridícula la compensació de tots els dissabtes festius (durant el 2021 han estat 3) només amb 8 hores 20 minuts com es feia fins ara, ha estat esperpèntic que calgués un informe de l’assessoria jurídica de la Generalitat per tal de reduir-les encara més i deixar-les a 7 hores 30 minuts. No tenen altra feina els serveis jurídics que dedicar-se a “trilejar” 50 minuts al personal? Calia realment fer aquesta consulta per part de Funció Pública? Si en el punt anterior s’han dedicat a mirar estadístiques per tal de dir no a una reclamació del tot sensata, en aquest cas han tirat de serveis jurídics per justificar un retall a la ja de per si miserable decisió de compensar amb una jornada els tres festius que han caigut en dissabte. UGT continua exigint la negociació d’un nou decret de jornada i horaris que posi fi a situacions tan patètiques. 

Al TORN OBERT DE PARAULES, la UGT ha presentat una queixà formal pel fet que s’identifiqués els participants a la prova de tècnics especialistes en serveis penitenciaris amb nom i cognoms i no pas amb codis, tal i com es fa habitualment als diferents processos selectius de la Generalitat . 

També UGT ha demanat permisos adients per totes aquelles proves mèdiques invasives que requereixen sedació (per exemple, la colonoscòpia). Per últim, des de Funció Pública ens han confirmat que si un opositor no pot fer la prova el dia que està convocada perquè ha d’estar en aïllament per la Covid, es farà una segona crida per tal que pugui opositar.  

Salut!

UGTGENERALITAT

Barcelona 15 de novembre de 2021 

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca