ACTUALITAT

Reunió de la MEPAGC 8/11/21: Llei de pressupostos, mesures d’acompanyament i Oferta pública de 2021

A la reunió de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics (MEPAGC) que hem mantingut aquesta tarda amb la Consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el Secretari del Departament i la Directora General de la Funció Pública, la representant del Govern de la Generalitat ens ha proposat com a primer punt de l’ordre del dia la “Negociació de l’avantprojecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022”.

Fins aquí hom podria pensar que l’interès del Govern a debatre amb les organitzacions sindicals més representatives el text de la Llei podria ser una mostra real d’escoltar les nostres propostes i d’incorporar-les, però res més lluny de la realitat perquè la reunió d’avui ha estat un tràmit informatiu, perquè demà al matí el Govern té previst aprovar l’avantprojecte de Llei dels Pressupostos i la llei d’Acompanyament per traslladar-les al Parlament.

RETRIBUCIONS DEL PERSONAL

L’increment retributiu per a l’any 2022 serà del 2%, que és el que preveu la normativa bàsica estatal. La UGT hem manifestat, com també ho hem fet a nivell estatal, que estem en contra d’aquest 2% per considerar-lo insuficient, sobretot quan l’IPC està disparat. 

Hem insistit que la Generalitat incorpori els crèdits necessaris, a través de fons addicionals, per recuperar drets sostrets l’any 2012:

  • Fons d’Acció Social.
  • Recuperació dels 3 dies d’AP o la reducció d’1/3 de la jornada amb el 100% de les retribucions el 1r any del naixement del fill/a, per exemple.
  • Implementació de mesures més ambicioses en matèria de conciliació i flexibilitat horària, com la jornada setmanal de 35 hores.
  • Aplicació del diferencial de l’IPC català.
  • Negociació del VII conveni col·lectiu de personal laboral.
  • Carrera professional del personal tècnic i administratiu.

En relació amb la negociació del VII conveni de personal laboral, la UGT hem demanat que es copiï literalment el que deien els pressupostos de l’Administració General de l’Estat per a l’any 2020, que permetin que no comptin com a massa salarial determinats conceptes.

POLÍTIQUES D’IGUALTAT

El Govern diu públicament que vol fer una aposta decidida per fer polítiques d’igualtat, però a la Llei d’Acompanyament hem trobat a faltar mesures clares i concretes que donin credibilitat a aquestes manifestacions.

En matèria econòmica s’enuncia la necessitat d’aportar a la documentació pressupostària un informe sobre la perspectiva de gènere i res més. I en matèria d’accés a la Funció Pública, es regulen dos torns diferenciats per incorporar més dones a Cossos com el de Bombers, Rurals i Mossos.

Res més.

La UGT hem manifestat que aquestes dues mesures són insuficients. No es concreta, per exemple, com es dotarà de recursos humans i econòmics la nova Conselleria de feminismes, volem conèixer la RLT d’aquest departament i saber amb quin personal compten.

En el mateix sentit, també trobem a faltar estructures específiques en l’àmbit d’igualtat de la mateixa manera que existeix el servei de Prevenció de Riscos i Salut Laboral a tots els departaments. Cal que tots els departaments disposin d’un equip d’agents d’igualtat capaços d’implementar polítiques efectives d’igualtat a la nostra Administració.

OFERTA PÚBLICA 2021

El Govern ens ha informat que publicarà una oferta pública ordinària de 5.152 places, corresponent a l’any 2021, on han prioritzat els Cossos de Mossos, Bombers i Agents rurals, distribuint les places de la següent manera:

Mossos: 840

Bombers: 240

Agents rurals: 100

Personal penitenciari: 67

Resta de personal tècnic i administratiu i personal laboral: 640

Docents: 2.129

ICS: 1.132

Queda pendent establir els criteris de distribució que es negociaran finalment en les meses sectorials.

OFERTA PÚBLICA D’ESTABILITZACIÓ 2021

Restem a l’espera d’una oferta addicional d’estabilització per al 2021, un cop s’hagi aprovat al Congrés la nova Llei de reducció de la temporalitat a les administracions públiques, derivada del RD 14/2021.

VOT ELECTRÒNIC ELECCIONS SINDICALS

El Govern vol imposar, saltant-se la negociació col·lectiva i atribuint-se competències que no li pertoquen, el vot electrònic com a mètode preferent a les eleccions sindicals, només en personal tècnic i administratiu i personal laboral. Ni és competència de l’Administració de la Generalitat, ja que modifica l’Estatut del Treballadors i el reglament d’òrgans de representació dels empleats públics, ni la Mesa General és l’espai per debatre-ho.

Salut!

UGTGENERALITAT

Barcelona, 8 de novembre de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca