ACTUALITAT

Funció Pública aprova la instrucció més restrictiva dels darrers anys

Ahir diumenge la Funció Pública va decidir aprovar i publicar la Instrucció 5/2020 de reincorporació progressiva del personal als seus llocs de treball i altres mesures organitzatives amb motiu de la COVID 19, una de les instruccions més restrictives i més lesives per als interessos dels treballadors que ha publicat en els darrers anys.

Cal dir que a la reunió de la Mesa General del passat dimarts, la Secretària General de Funció Pública ens va presentar una “proposta d’instrucció” sobre la que la UGT vam demanar un seguit d’esmenes al text perquè enteníem que bona part del seu contingut era inassumible, i més concretament pels següents punts:

  • Punt 7. Empleats públics especialment sensibles

El redactat elimina “de facto” el permís per deure inexcusable per patologies greus del treballador, ja que aquests hauran de ser valorats pel servei de prevenció de riscos laborals i podrien ser reincorporats en llocs adaptats i, si això no fos possible, serien directament derivats al sistema públic de salut per tal que passessin a la situació d’incapacitat laboral.

  • Punt 8. Empleats amb menors o persones dependents a càrrec

El redactat d’aquest punt restringeix la possibilitat de gaudir del nou permís de conciliació i limita el seu gaudiment només a les famílies monoparentals que convisquin soles amb els fills menors de 12 anys o persones dependents a càrrec, afectats pel tancament dels centres educatius o dels centres de gent gran o discapacitats, i a les famílies on ambdós progenitors treballin i un d’ells ho faci en horari de matí i de tarda.

L’Administració, a més, exigeix que per accedir al permís s’aporti una declaració responsable de que no hi ha cap persona que pugui fer-se càrrec dels fills menors de 12 anys o persones dependents i un certificat de convivència que acrediti quantes persones viuen en el mateix domicili i un certificat de l’empresa dels adults que hi convisquin amb indicació de l’horari laboral que aquests fan.

Això fa que, amb la possibilitat que s’atribueix l’Administració de modificar els horaris quan i com vulgui, podria modificar l’horari del treballador i adaptar-lo a l’horari que no fa l’altre progenitor.

  • Punt 9. Mesures derivades de les necessitats del servei

Aquest punt preveu que l’Administració pot assignar funcions diferents a les pròpies del lloc de treball, així com la mobilitat forçosa del personal i l’adscripció temporal a altres centres de treball, amb la conseqüent modificació horària.

  • Punt 11. Mesures en relació al gaudiment de vacances i permisos

El text determina que l’Administració pot establir elgaudiment obligatori d’algun període de les nostres vacances, així com obligar-nos a gaudir dels nostres dies d’assumptes propis com ella també determini.

Finalment, i malgrat fer nombroses aportacions per millorar el text, l’exigència de la UGT per suprimir els punt 9 i 11 i modificar el 7 i el 8 per tal d’arribar a un possible acord, va fer que la Secretària General de Funció Pública anunciés que publicarien la Instrucció unilateralment. Com així han fet aquest cap de setmana.

Lamentem que aquesta Administració hagi elaborat aquesta Instrucció per fer recaure sobre els treballadors la seva pròpia incapacitat de gestionar els serveis públics, en lloc de buscar solucions eficients i alhora empàtiques, es dedica a escanyar els seus treballadors.

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT

Barcelona, 25 de maig de 2020

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca