ACTUALITAT

Reunió de la Mesa Sectorial: maig ’20. Només es negocia el que l’Administració vol

El que està passant amb la Mesa Sectorial és malaltís, de mesa de negociació només té el nom perquè d’òrgan de negociació no té res, ja que ha resultat ser un espai on els sindicats enumerem les nostres reivindicacions i l’Administració diu que no a tot. Ja fa temps que es va iniciar aquesta actitud despòtica, però s’ha arribat a un nivell insuportable de menyspreu als representants de les treballadores i, per tant, també als treballadors que representem.

Per a aquesta reunió, la UGT va plantejar els següents temes:

  1. Pla de desconfinament, tal com es va quedar a la darrera reunió de la Mesa Sectorial.
  2. Condicions de treball després de la futura reincorporació al lloc de treball en finalitzar el confinament imposat amb motiu de l’estat d’alarma per la Covid-19: jornada, horaris, torns, descansos, forma de prestació del servei, eines per teletreballar (ordinadors, connexions a internet, cadires d’oficina…), organització del treball a distància (instruccions, organització, funcions, objectius…), formació per al teletreball i adaptació progressiva.
  3. Forma de gaudiment de les vacances del 2020.
  4. Gaudiment de permisos afectats per la situació d’emergència per la Covid-19.
  5. Ampliació del termini per la compensació de les hores extraordinàries de 2019 dels funcionaris del cos d’Agents Rurals.
  6. Manteniment del quadrant que seguien dels funcionaris del cos d’Agent Rurals per la Covid-19, ja que no es justifica un canvi en estar encara en situació d’alarma, no se sap quantes pròrrogues hi haurà i s’està prestant correctament els serveis amb el sistema actual.

De tots ells, l’únic que s’ha acceptat com a punt per a la pròxima reunió és el número 5, el qual vam retirar perquè es va solucionar en l’àmbit departamental. L’Administració va decidir excloure de la reunió la resta de punts, apropiant-se d’una competència que no té, ja que és un membre més de la Mesa en situació d’igualtat amb la part social. Després d’aquesta censura, només  s’han pogut tractar dos temes d’importància menor en comparació amb els que la UGT volíem negociar, uns temes transcendentals que preocupen moltíssim als treballadors en la situació d’emergència actual.

Malgrat tot, us fem un resum dels pocs temes tractats a la reunió.

HORES EXTRAORDINÀRIES EN TELETREBALL

La part social hem exposat la pressió de treball que tenen molts treballadors des que es va iniciar la pandèmia i que molts dels que teletreballen han realitzat jornades extenuants sense poder-se cenyir al seu horari de treball i en hores intempestives i hem reclamat l’abonament de les hores extres que estan fent aquests treballadors.

L’Administració es remet a la normativa vigent, dictada en temps de normalitat, i recorda que les hores extres han de ser autoritzades expressament i dubta que es puguin justificar les hores realitzades a casa per poder-les abonar.

Així que, com ja hem advertit moltes vegades, l’Administració no agraeix els esforços dels seus treballadors, que amb bona voluntat  fan tasques més enllà de les seves obligacions per solucionar unes deficiències motivades per la mala organització dels directius. Aquesta actitud, malgrat que es fa amb tota la bona fe del món, només serveix per fer més precàries les condicions de treball de tots, ja que no posen solució a la manca de personal i l’excés de feina s’ha d’assumir de forma permanent entre tots i, a sobre, gratis.

DIFERÈNCIES SALARIALS DEL PERSONAL DELS SERVEIS DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

La part social hem demanat explicacions del perquè existeixen diferències salarials entre les diferents unitats de prevenció de riscos laborals i exigim que es solucioni. Igualment reclamem que es dotin de suficient personal de manera urgent, ja que estan infradotades actualment i encara ho estaran més amb la feina tindran amb motiu de la futura reincorporació a la feina dels treballadors de la Generalitat. L’Administració ho estudiarà i ja ens informarà.

TORN OBERT

La UGT exigeix una explicació del per què es deneguen permisos per deure inexcusable, especialment al Departament de Justícia, quan les persones reuneixen els requisits establerts, i més quan el President de la Generalitat ha demanat a l’Estat un permís retribuït per a tots els treballadors amb persones dependents. La Funció Pública es renta les mans i només diu que ho traslladarà al Departament i ja ens informarà.

La UGT també demana l’ampliació del termini per gaudir els permisos afectats per la Covid-19 i exposem com a exemple la situació que ens ha arribat de dos treballadors als quals els fineix o els ha finit l’any del criteri de la Funció Pública per gaudir el permís per matrimoni dins de l’estat d’alarma i no l’han pogut gaudir. L’Administració exposa que aquest tema es tractarà a la MEPAGC.

La part social demana tenir accés a les intranets de tots els Departaments a través d’ATRI, únic tema de tota la reunió pel que s’han interessat i que miraran de solucionar.

Com ja hem dit anteriorment, per a nosaltres, els directius de la Generalitat han perdut totalment la seva credibilitat i ens ho van reafirmant reunió rere reunió. Per responsabilitat, la UGT està mirant de col·laborar en el que pot en aquesta situació extraordinària, però tan bon punt considerem que ha baixat suficientment la intensitat de la crisi, denunciarem les irregularitats i demanarem totes les responsabilitats que calguin als responsables dels danys que es causin per incapacitat o per negligència. 

Salut i cuideu-vos!

UGTGENERALITAT

Barcelona, 18 de maig de 2020

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca