ACTUALITAT

Reunió de la MEPAGC: Mesures de concialiació i flexibilitat horària

El govern presenta un projecte de teletreball i evita la jornada de 35 hores 

Els representants del Govern ens han presentat avui una projecte de regulació del teletreball que aniria orientat a fer extensiu aquesta mecanisme a un nombre indeterminat de treballadors i treballadores, però que, a priori, sembla que s’hi podrà acollir un volum important de la plantilla, que no desenvolupi funcions d’atenció directa.

Segons el cronograma que ens han presentat, abans d’acabar l’any tenen la intenció d’implementar aquesta possibilitat a tots els llocs de treball que per raó de les seves funcions sigui possible (llocs base, singulars i de comandaments), incloent-hi la modalitat del coworking i pretenen regular-ho per Decret abans de l’estiu.

Per a l’Administració, un requisit fonamental per a l’aplicació del teletreball a un lloc de treball serà que la prestació del servei no presencial (o sigui, al domicili) es presta en les mateixes condicions que el presencial (o sigui, a la feina); per la qual cosa es farà càrrec de proporcionar i validar les condicions necessàries en el lloc de teletreball: realització efectiva de les tasques, seguretat cibernètica i polítiques de gènere, com a elements principals.

Pel que fa als espais destinats a teletreball s’apunta a dos tipus principals: el domicili del cada treballador i els espais comuns en edificis de la Generalitat que també es podran destinar a coworking.

La UGT recollim la proposta de l’Administració amb interès, però amb escepticisme perquè no han concretat l’afectació que això pot suposar tants als treballadors que vulguin exercir aquesta modalitat laboral com als que no ho vulguin fer i vulguin desenvolupar la seva tasca en el seu lloc de treball, com fins ara.

El projecte presentat està ple d’inconcrecions ja que no especifiquen el catàleg de llocs, la determinació del nombre de dies setmanals o bé el percentatge de la jornada de treball que es pot dur a terme a través d’aquesta modalitat, els recursos materials i tecnològics dels què es disposarà, o la disponibilitat horària, per exemple.

L’Administració s’ha compromès a presentar un text més detallat en un termini de 15 dies amb la intenció, diuen, de tancar un acord de Mesa General.

La UGT hem manifestat que, tot i ser una mesura innovadora, el nostre principal interès sempre serà garantir que la implementació d’aquesta modalitat, si finalment arriba a produir-se, signifiqui una millora real de les condicions laborals de les treballadores i treballadors.

D’ALTRES MESURES DE CONCILIACIÓ I FLEXIBILITAT HORÀRIA

La UGT vam presentar a l’anterior reunió del grup de treball de finals de gener una bateria de propostes en matèria de conciliació, de jornada i de flexibilitat horària i hem demanat a la Funció Pública una resposta al nostre document. 

 Així mateix, els hem recordat que volem la implementació de la jornada setmanal de les 35 hores a la Generalitat de Catalunya, que és una reivindicació present a la societat catalana i els treballadors de la Generalitat no n’estem al marge.

 L’Administració ens ha comunicat que les mesures que impliquin un impacte econòmic, en trobar-nos amb pròrroga pressupostària, no les volen tractar, tampoc descartar, però que, ara per ara, aprofundiran en les mesures que la part social hem presentat i que, a criteri d’ells, no impliquen despesa econòmica.

 Les mesures que avui s’han tractat i que s’han d’acordar en breu, són les següents:

 Accepten una adaptació especial de la jornada per als treballadors que es reincorporen al seu lloc de treball després d’un tractament oncològic, de radioteràpia o d’una malaltia greu per tal que puguin adaptar-se de forma progressiva a la seva jornada de treball ordinària.

 Sobre el permís per als progenitors amb fills amb discapacitats regulat a l’article 17 de la Llei 8/2006, accepten ampliar la interpretació d’aquest article i adaptar el concepte d’escola inclusiva i infants amb necessitats educatives especials.

 Accepten l’equiparació dels graus d’afinitat i consanguinitat per a les famílies enllaçades, atenent la diversitat familiar.

 Accepten la introducció de nous supòsits per gaudir de la reducció de jornada d’1/3 o 1/2 amb el 80% o el 60% de les retribucions per atendre familiar fins a 2n grau que és PCC (pacient crònic complex, persones amb reingressos hospitalaris, hospitalitzacions domiciliàries reincidents de pronòstic crònic i reaguditzacions de les seves malalties basals) o MACA (malalt crònic avançat, quan el pacient té un pronòstic de vida inferior a 6 mesos).

Accepten la lliure elecció a criteri del treballador o treballadora de la distribució horària diària de les reduccions de jornada per cura de fill/a. La distribució horària per còmput setmanal la volen analitzar.

Es convocarà el Consell Català de la Funció Pública per tractar un acord per a la mobilitat interadministrativa per a dones víctimes de violència masclista (article 82.1 TREBEP).

Funció Pública elaborarà una instrucció per unificar la normativa de permisos entre els Departaments per evitar interpretacions restrictives que vulneren l’essència del permís.

Sobre la creació d’una borsa d’hores recuperable d’un 5% de la jornada anual de cada treballador/a, per destinar-les a la cura de fills, familiars grans o amb discapacitat, fins el 1r grau de consanguinitat o afinitat, hi estarien d’acord però Funció Pública ha manifestat que si es crea aquesta borsa estudiaran eliminar per al personal d’Administració i Tècnic la mesura de les 25 hores de flexibilitat horària. La UGT ens hem manifestat en contra d’aquest plantejament perquè ni són incompatibles les mesures entre sí ni acceptarem cap retallada en aquestes matèries.

La UGT no ens oblidem de totes les nostres propostes i no ens conformarem amb engrunes. Aquest grup de treball, que ha trigat 3 mesos a reactivar-se, ha de tenir continuïtat. Els treballadors i treballadores de la Generalitat no som menys que els treballadors de l’Estat, d’altres comunitats o dels Ajuntaments i exigirem idèntic tractament en matèria de jornada, flexibilitat horària i conciliació familiar.

Salut!

UGTGENERALITAT

Barcelona, 6 de maig de 2019

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca