ACTUALITAT

Manifest de la UGT de Catalunya: 11 de Setembre de 2018

Una Diada pel diàleg i la convivència

Aquest any celebrem la Diada Nacional de Catalunya immersos en la commemoració del 130è aniversari de la fundació del nostre sindicat a Barcelona. Des del seu naixement i al llarg de tot aquest temps, la UGT de Catalunya ha assumit amb responsabilitat el seu paper de defensa dels interessos, demandes i aspiracions de la ciutadania, especialment de la classe treballadora, sempre sota el seu ideari fundacional: els drets humans, la llibertat, la igualtat, la democràcia i la solidaritat.

Catalunya viu des de fa anys una situació política i social complexa que hem d’afrontar plegats i plegades —governs, partits polítics, organitzacions socials i ciutadania— amb valentia i generositat. Aquest Onze de Setembre, des de la UGT de Catalunya fem una crida al diàleg i la convivència, tot respectant la pluralitat ideològica i democràtica que sempre ens ha caracteritzat, però conscients que la solució a aquest conflicte ha de passar pel dret dels catalans i les catalanes a decidir a les urnes el model de país que volem.

És el moment de la gran política i instem els partits a buscar nous consensos, fruit de la negociació, per sortir de l’atzucac en què ens trobem, més enllà de visions simplistes que volen dividir-nos en blocs enfrontats i pensant en el conjunt de la societat. Un conflicte polític com aquest només es pot resoldre des de la política; la judicialització de les relacions entre l’Estat i Catalunya i l’empresonament dels polítics i les polítiques catalans només ha servit per augmentar la tensió social, de manera que cal posar-hi fi. Entenem que la solució ha de ser política i negociada.

La UGT de Catalunya no pot ser aliena ni pot defugir d’aquesta crisi institucional i social. Com a continuadors del fil roig que ha estat el nostre sindicat al llarg de la història, hem de defensar fermament els drets i les llibertats —des del dret de vaga a la llibertat d’expressió—, que darrerament veiem greument vulnerats a casa nostra. I com a organització plural i transversal que aspira a representar la totalitat de la classe treballadora, hem de tenir un rol fonamental per bastir ponts i trobar els punts que ens uneixen com a societat i com a sindicat.

Volem una societat moderna, igualitària i justa que no deixi ningú enrere. I això significa centrar els nostres esforços a erradicar la pobresa, l’atur, l’explotació, la precarietat laboral i les desigualtats socials; invertir els recursos en polítiques socials i d’ocupació; i fomentar un canvi de model productiu per abandonar l’especulació i la producció d’escàs valor afegit, i apostar per la indústria, la innovació, l’ocupació de qualitat i els salaris dignes. En aquest sentit, tenim dues eines resultat de concertació social que cal desenvolupar i implementar ja de manera efectiva: el Pacte Nacional per la Indústria i la Renda Garantida de Ciutadania.

Urgeix derogar les reformes laborals, que han minat la negociació col·lectiva i els nostres drets laborals, la reforma de les pensions, que ha empobrit encara més les persones jubilades i pensionistes. També és prioritari que les persones treballadores recuperem el poder adquisitiu perdut i els salaris retallats durant els anys de la crisi econòmica, i que es restitueixin tots els drets manllevats als empleats i les empleades del sector públic. I és vital oferir oportunitats i un futur al nostre jovent, que es veu obligat a marxar fora de les nostres fronteres, i lluitar contra la discriminació i la bretxa salarial de gènere que encara patim les dones.

El progrés només es pot sustentar sobre una base social i això significa revertir les retallades dels darrers anys a l’estat del benestar i lluitar per uns serveis públics de qualitat i universals que garanteixin la justícia i la cohesió social. La sanitat, l’educació, els serveis socials i les pensions són conquestes de la classe treballadora i hem de defensar el nostre patrimoni.

Per tot això, la UGT de Catalunya, des de la nostra pluralitat, animem la gent treballadora a participar en les diferents convocatòries arreu i aprofitar aquesta Diada per reivindicar els drets socials i nacionals del nostre país.

Visca Catalunya i visca la classe treballadora!

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca