ACTUALITAT

La UGT signa un acord que restitueix drets i salaris a les empleades i empleats públics

Segons el document signat el passat divendres per la UGT i el Gobiernoels salaris s’incrementaran entre un 6,1% i un 8,79% entre 2018 i 2020. S’arribarà al màxim pactat sempre que es compleixin un seguit de condicions lligades al PIB estatal.

L’acord preveu també que cada administració pugui negociar la jornada, que en principi s’estableix en 37’5 hores, però deixa la porta oberta a altres jornades que s’acordin en el marc de la negociació col·lectiva. Aquest mateix punt permetria negociar jornades reduïdes per a aquelles treballadores i treballadors que tinguin al seu càrrec menors i persones grans o discapacitades.

Així mateix, l’acord dóna a les administracions públiques la possibilitat de retribuir al 100% les ITs. També estableix les bases per desenvolupar plans d’igualtat i formació i, encara més important, diu textualment que en el marc de la “Comisión de Seguimiento del acuerdo de 29 de marzo de 2017”, s’abordarà l’anàlisi de les mesures que afecten la jubilació parcial de determinats col·lectius.

INCREMENTS SALARIALS

Sobre les condicions laborals de la funció pública, es garanteix una pujada del 6,1% fix fins el 2020 i del 6,9% per a diferents col·lectius a través dels fons addicionals. L’increment salarial arribaria al 8,79% si es compleixen diverses previsions econòmiques, com ara uns percentatges establerts de creixement del PIB i el compliment de les previsions de dèficit públic.

L’any 2019, les empleades i els empleats públics podran arribar a percebre un 2,75% més en les seves nòmines i el següent any la pujada podria situar-se en el 3,85%. En el millor dels casos, l’acord signat permetria recuperar gairebé 5 punts i mig del poder adquisitiu perdut durant els anys de la crisi i en el pitjor la recuperació rondaria el 3%.

RESTITUCIÓ DE DRETS: IT, JORNADA I CONCILIACIÓ FAMILIAR

Mitjançant la negociació es podrà tornar a restituir el 100% de les retribucions en situacions d’incapacitat temporal. Per aconseguir-ho es podrà negociar en cada administració un complement retributiu sobre la prestació de la Seguretat Social en matèria d’IT fins arribar al 100% de les retribucions que es perceben habitualment, sempre que es justifiqui l’absència mitjançant el corresponent comunicat de baixa o bé s’estableixi un catàleg de contingències.

Pel que fa a les condicions de treball ja hem comentat que l’acord marca la jornada de 37 hores i mitja però obre altre cop la porta a la possibilitat que l’administració de la Generalitat negociï la jornada de 35 hores o bé la flexibilització de les jornades laborals en casos de dependència o cura de persones.

L’acord obre també la possibilitat del cobrament del 100% en els casos de les incapacitats temporals (IT) que actualment penalitzen els empleats i empleades del sector públic.

L’impuls a la formació i l’obertura dels plans d’igualtat són dos aspectes rellevants més en el canvi de les condicions de treball.

Entenem que és especialment important que s’obri la possibilitat de canviar la jubilació parcial en alguns col·lectius, una reivindicació història de la UGT. La reforma de la jubilació parcial feia impossible que els plans de jubilació parcial poguessin aplicar-se en les condicions actuals, cosa que afecta el mercat de treball i la renovació dels treballadors i treballadores del nostre país.

OCUPACIÓ PÚBLICA

L’acord amb el Gobierno permetrà crear nova ocupació pública i tornar la capacitat de negociació i gestió a les administracions autonòmiques i locals. El procés d’estabilització – reducció d’un 90% la temporalitat– es fa extensiu a tots els col·lectius i sectors de les administracions públiques.

L’acord permetrà a les administracions públiques que compleixin l’objectiu de dèficit cobrir les baixes que es produeixin en tots els sectors, funcions i serveis, siguin o no prioritaris. En aquests casos es podrà aprovar una taxa addicional del 8% sobre la taxa general en els sectors que es considerin necessaris.

Per a aquelles administracions que no compleixin els requisits la taxa de reposició serà del 100% en sectors prioritaris i el 75% la resta, un 25% superior a l’any anterior. Addicionalment podran fixar una taxa del 5% si fos necessari.

Salut,

UGTGENERALITAT

Barcelona, 12 de març de 2018

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca